Cristian Filimon, albaiulianul care vânează monştrii din Sena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabilit în Paris de peste şase ani, Cristian Filimon nu şi-a uitat marea pasiune a vieţii lui: pescuitul. Tehnicile învăţate pe râurile judeţului nostru dau roade şi pe Sena, Cristian reuşind să prindă cele mai mari exemplare de somn şi şalău.

Profil
Născut la: 16 aprilie 1979
Studii: Liceul Economic Alba Iulia
Familie: căsătorit

Când are timp şi iese la pescuit pe Sena, parizienii se adună rapid în jurul său. Capturile incredibile îi atrag pe oameni în jurul său. Cel mai mare peşte scos din Sena de Cristi a fost un somn lung de 1,73 cm, un adevărat record printre pescarii amatori din Paris.

image

„Oamenii se adună în jurul meu şi fac poze cu telefoanele mobile. În mod normal parizienii sunt pentru a elibera peştii capturaţi, dar când văd peşti atât de mari îşi schimbă părerea. Unii îmi cer să nu le dau drumul, dar eu îi eliberez întotdeauna pentru că aşa mi se pare normal. Sunt exemplare spectaculoase şi acestea sunt cele mai bune pentru perpetuarea speciei“, a spus Cristian Filimon.

A prins un şalău de aproape un metru

Printre speciile agăţate în undiţa lui Cristian se numără şi şalăul, crapul, mreana, cleanul, anghila şi linul. La şalău, Cristi deţine un alt record. „Am prins şi un şalău de 98 de centimetri, un adevărat monstru. Nu ştiu dacă mai există pritre pescarii de pe Sena un asemenea record“, a spus pescarul. Albaiulianul are propriile tehnici şi ustensile de pescuit.

„Datorită faptului că marea majoritate a peştilor de dimensiuni mari sunt răpitori, folosesc năluci. Aşa se numesc momelile artificiale cum ar fi blinkere, twistere, voblere şi peşti din gumă. Ustensilele trebuie să fie de foarte bună calitate, având în vedere că peştii pot să ajungă la greutăţi de peste 40 de kilograme, forţă care în apă se multiplică. Este şi păcat să pierzi un asemenea peşte din cauză că ţi se rupe firul sau chiar băţul“, a spus Cristi.

Cele mai multe secrete în materie de pescuit le-a învăţat de la fratele său mai mare, Sergiu, cel care i-a şi pus undiţa în mână.

Pescuieşte pe o insulă din Sena

Cristi lucrează în renovări şi decorări interioare, fiind ocupat în marea parte a timpului, de aceea pescuieşte mai mult la sfârşit de săptămână şi în zilele de sărbătoare. Dacă ar putea, ar merge peste săptămână la pescuit şi în weekend la lucru, ne spune Cristi glumind.

Locul său favorit de pescuit din Paris este situat chiar în centrul oraşului, pe o insulă din Sena, în apropiere de Catedrala Notre Damme. „Este de apreciat faptul că, într-un oraş atât de mare apele pot fi atât de curate încât să permită o faună acvatică atât de diversificată.

image

Atât de curată e apa încât acolo unde pescuiesc există chiar şi păstrăv curcubeu şi indigen, peşti care la noi se întâlnesc doar în apa de munte. Mi-ar plăcea ca şi la noi să fie aceeaşi situaţie în oraşele mari” a mai adaugat Cristian Filimon.

Ce documente sunt necesare pentru a putea pescui în Sena?
C.F.
: „Este nevoie de un permis regional care costă 70 de euro pe an şi cuprinde toată regiunea Parisului, cu tot cu suburbii. Este un preţ rezonabil pentru că aceşti bani se duc în întreţinerea şi repopularea apelor. Sunt destul de mulţi pescari care preferă Sena pentru că este la îndemână. Sunt şi români printre aceştia“.

Ce planuri ai în legătură cu pescuitul?
C.F.
: „Eu practic pescuitul sportiv. Ca în orice sport, vrei să îţi îmbunătăţeşti permanent tehnicile, ceea ce duce automat la creşterea perfomanţelor. Pe scurt, aş vrea să prind peşti şi mai mari decât cei de până acum, cred că Sena ascunde adevăraţi monştri acvatici pe care nu i-a deranjat nimeni până acum. Sper să am bucuria să prind şi un exemplar frumos de anghilă“.

Ce-i place: „Îmi plac foarte mult oamenii din Paris. Este un oraş cosmopolit în care nu te plicitiseşti şi în care te poţi simţi ca acasă fără să te deranjeze cineva sau să deranjezi. Îmi plac ieşirile cu prietenii, fie că pescuim, mergem la fotbal sau ieşim la o terasă“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac parcările din Paris. Este aproape imposibil să găseşti un loc de parcare în acel oraş. Acest aspect mă deranjează cel mai mult pentru că mă lovesc de el în fiecare zi. În rest, viaţa e frumoasă”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite