Contabila care a dat sute de credite fictive şi a furat 6 milioane de lei. Ce pedeapsă i-au dat judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a fost reţinută în 2017 de către anchetatori
Femeia a fost reţinută în 2017 de către anchetatori

O femeie în vârstă de 63 de ani din oraşul Abrud, de profesie contabil, a reuşit „performanţa” ca pe parcursul a şapte ani să delapideze de la un CAR suma de 6 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

Aneta Dinu a condus până în 2017 sucursala Abrud a Casei de Ajutor Reciproc „Credit Teiuş”. În perioada 2010 – 2017 a contractat în fals credite pe numele a 361 de persoane şi a folosit o parte din bani în interes personal.

Uriaşa activitate infracţională a ieşit la iveală în momentul în care mai multe persoane s-au trezit că sunt executate silit pentru că nu ar fi plătit ratele la credite pe care ei nu l-au luat niciodată. 

Femeia era şefa CAR-ului local şi a reuşit mulţi ani să restogolească afacerea prin achitarea ratelor cu alte credite făcute în fals. În 2017 ”piramida” a căzut, iar întreaga construcţie infracţională a devenit publică. 

În ianuarie 2020, femeia a fost trimisă în judecată pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave (617 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (4.700 de acte materiale). După aproape doi ani de judecată, Tribunalul Alba a decis condamnarea femeii la pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 4 ani. A fost obligată să restituie suma de 5,78 de milioane de lei către CAR Credit Teiuş, plus circa 300.000 de lei, în solidar cu societatea de creditare, către alte patru persoane fizice.

Trei dintre acestea din urmă ar mai trebui să primească şi câte 5.000 de lei daune morale. În total, este vorba despre daune materiale în valoare de 6.076.568 de lei. Femeia a promis în instanţă că va achita sumele de bani ”în măsura posibilităţilor”. 

În rechizitoriu se precizează că acesta a întocmit în fals pe numele unor membrii CAR Credit Teiuş, dar şi în numele altor persoane ce nu sunt membri ai acestei unităţi, mai multe categorii de documente, respectiv: contracte de împrumut, cereri de împrumut emise în numele titularilor, adeverinţe de venit, contracte de cauţiune şi angajamente de plată în numele titularilor contractelor şi în numele giranţilor. O parte din credite au fost întocmite pe numele unor angajaţi de la societăţi la care femeia presta servicii de contabilitate.

Rapoarte criminalistice

În cauză au fost dispusă efectuarea unor constatări tehnico-ştiinţifice cu privire la un număr de membrii selectaţi aleatoriu, iar din cuprinsul rapoartelor criminalistice a reieşit, în esenţă, că scrisul olograf şi semnăturile de pe înscrisurile examinate nu au fost executate de persoanele care figurează ca debitori sau giranţi, ci de către inculpată.

Cu ocazia aceleiaşi percheziţii domiciliare au fost identificate la domiciliul femeii dispoziţii de plată către casierie privind retrageri din fondul social al unor membri ai CAR-ului, chitanţe privind plata unor rate aferente unor împrumuturi ridicate de inculpată în numele membrilor, tabele si situaţii ale împrumuturilor ridicate pe numele membrilor, grafice de rambursare ale împrumuturilor, balanţă analitica aferenta lunii iunie 2017 privind fondul social si împrumuturi, extrase de operaţii privind unii membri, un carneţel în care sunt menţiuni cu privire la operaţiuni efectuate în numele membrilor, respectiv, ridicari de împrumuturi, plăţi rate, încasări şi plăţi din fondul social al membrilor. 

A recunoscut faptele

Aneta Dinu a recunoscut integral faptele şi a depus în apărarea ei mai multe înscrisuri de la colegi de la fostele locuri de muncă. 

”Este o persoană caracterizată prin colegialitate, relaţii oneste şi de bună calitate. Sub aspect familial este o mamă bună, caldă, afectivă. Este o persoană prea încrezătoare în ceilalţi, încercând să mulţumească pe toată lumea, fapt care a facilitat situaţia ei juridică. De asemenea, la locul de muncă era o persoană săritoare, muncitoare, fiind percepută cinstită, amabilă, fiind un şoc pentru colegii săi de muncă situaţia în care se află. S-a mai arătat de către colegi că a fost în nenumărate rânduri supusă controalelor la locurile de muncă, dar nu s-au constatat nereguli în activitatea sa profesională”, astfel a fost caracterizată contabila din Abrud. 

În aceste condiţii, Tribunalul Alba a fost de acord, pe 3 septembrie 2021, să aplice o pedeapsă cu suspendare. Pe durata termenului de supraveghere, femeia va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Abrud sau Primăria Câmpeni, la lucrări de întreţinere spaţii verzi. Instanţa a anulat cele 4.700 de înscrisuri falsificate pe baza cărora au fost obţinute creditele ilegale. Hotărârea Tribunalului Alba a fost contestată de către casa de ajutor reciproc, dosarul urmând să fie trimis pentru soluţionare definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia.

Vă mai recomandăm:

Autostrada construită prin groapa de gunoi. CNAIR cheltuie aproape 6 milioane de lei pentru ecologizare VIDEO

Povestea unor jafuri inedite: cum a furat un tânăr aceeaşi maşină de două ori şi a spart un bar, tot de două ori

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite