Consiliul Judeţean Alba se îndatorează cu 40 de milioane de lei pentru investiţii

Un credit în valoare de 40 de milioane de lei va fi contractat în anul 2010. Creditul bancar urmează să fie luat pe o perioadă cuprinsă între 15 ani şi 20 de ani, cu posibilitate de refinanţare prin emitere de obligaţiuni

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul Judeţean Alba a aprobat în şedinţa desfăşurată ieri contractarea, până la sfârşitul anului 2010, a unui împrumut în valoare de 40 de milioane de lei (9,5 milioane de euro) bani cu care ar urma să fie finanţate şi cofinanţate proiectele derulate din fonduri europene, precum şi investiţiile proprii ale instituţiei.

Este vorba despre şase proiecte în valoare totală de peste 50 de milioane de euro pentru care Consiliul Judeţean nu are bani în buget.

Drumuri turistice modernizate

Creditul bancar urmează să fie luat pe o perioadă cuprinsă între 15 ani şi 20 de ani, cu posibilitate de refinanţare prin emitere de obligaţiuni. „Contractarea unui împrumut pe termen lung asigură accelerarea dezvoltării locale.Proiectele de investiţii prioritare vor fi realizate în avans, iar investiţia va aduce beneficii în scurt timp comunităţii locale“, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean.

Trei din cele şase investiţii invocate ca motivaţie pentru îndatorarea administraţiei judeţene se referă la modernizări de drumuri. Unul dintre proiecte este reabilitarea DJ107M, Aiud – Rimetea - limită judeţul Cluj, din Munţii Trascău, pe o lungime de aproape 30 de kilometri.

Al doilea priveşte modernizarea drumului turistic DJ106E din Munţii Sebeşului pe tronosul Jina – Şugag – DN 67C (5 kilometri), iar prin al treilea proiect se finanţează reparaţii pe trei drumuri judeţene din sudul judeţului, în zonele Blaj, Roşia de Secaş, Berghin şi Cergău, pe o distanţă totală de 36 de kilometri.

Haldă ecologică de gunoi

Tot din banii obţinuţi din credit se va cofinanţa şi crearea unui sistem de management integrat al deşeurilor, prin amenajarea unei halde ecologice în comuna Galda de Jos. Valoarea acestuia se ridică la 9 milioane de euro. Celalate două investiţii se referă la înfiinţarea unui sistem de servicii pentru persoane cu nevoi speciale, respectiv finalizarea sistemului microregional de alimentare cu apă potabilă a comunelor Daia Română, Cut, Cîlnic, Şpring, Doştat şi a localităţii Răhău.

Proiectul de hotărâre discutat şi aprobat în Consiliul Judeţean a provocat critici din partea consilierilor PNL şi PSD, care s-au abţinut la vot. „Contractarea unui credit acum nu este oprotună având în vedere criza în care ne aflăm. În plus nu a fost explicat exact la ce vor fi folosiţi banii din credit“, a spus consilierul liberal Simion Creţu. Proiectul a fost aprobat cu votul consilierilor PDL, care deţin majoritatea în Consiliului judeţean.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările