Jocul GeoQest, în Cetatea Alba Carolina şi în alte destinaţii turistice din Apuseni. Participanţii vor marca 100 de ani de la Marea Unire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un joc de căutat ”comori”, bazat pe poziţionare cu ajutorul GPS, va avea loc în Alba Iulia şi în alte destinaţii turistice ale judeţului Alba. GeoQuest este organizat de Geocaching Romania şi Questo.

Evenimentul va marca 10 ani de GeoQuest şi totodată 100 de ani de la Marea Unire. Participanţii se vor întâlni la Alba Iulia în perioada 10 - 13 august 2018. 

Geocaching este un joc bazat pe poziţionare GPS. Jocul constă în găsirea unor cutii cu ”comori” numite geocache-uri (sau cache-uri), care sunt ascunse la anumite coordonate geografice. Totul este înregistrat pe site-ul www.geocaching.com unde pot fi văzute coordonatele cutiilor ascunse în toată lumea. Un cache obişnuit este de fapt o cutie mică, închisă ermetic, ce conţine un carneţel sau o coală de hârtie numită logbook. Cutiile mai mari pot conţine diverse jucării sau lucruri de mică valoare care se pot lua de găsitor, dacă sunt înlocuite cu altele. Geocaching-ul este similar cu un joc vechi de 150 de ani care foloseşte indicii şi trimiteri la repere din poveşti.

”Nu încape îndoială că judeţul Alba este plin de peisaje de poveste. Lacuri, munţi, cascade, peşteri, cam tot ce ţi-ai putea dori; toate însoţite de istoria timpului, cât şi de legendele create. Printre aceste minuni ale naturii se numără: Vânătarele Ponorului, gheţarul de la Scărişoara, Huda lui Papară, cheile Râmeţului, vestita Roşie Montană şi multe alte locuri pe care le veţi descoperii participând la evenimentul nostru. Nu i-am uitat nici pe cei cărora iubesc oraşul şi drumurile asfaltate-pentru ei avem tot felul de locaţe şi cetăţi care mai de care mai vestite prin frumuseţea lor. Iar dacă simţiţi că vi s-a uscat un pic gâtul, drumul vinului vă va stinge setea (pentru şoferi, setea va fi stinsă de apele reci ale izvoarelor). Aceste fiind spuse vă asteptăm în perioada 10.08 – 13.08.2018 la Alba Iulia pentru a participa la a 10-a ediţie de GeoQuest!”, astfel arată anunţul organizatorilor.

Evenimentul are loc în condiţiile în care la Alba Iulia se derulează un protocol de colaborare între Municipiul Alba Iulia şi compania Questo Global SRL, în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018”. Protocolul propune testarea şi folosirea unei aplicaţii mobile care aduce o contribuţie importantă la dezvoltarea turismului în Alba Iulia din punct de vedere digital. Soluţia presupune integrarea digitală în aplicaţia Questo a patrimoniului turistic şi cultural al Alba Iuliei şi promovarea obiectivelor de interes prin trasee interactive realizate în cadrul aplicaţiei.

Tururile de tip „quest” (căutare de indicii care duc la alte indicii) care vor fi create pentru Alba Iulia vor anima utilizarea mediului digital cu scopul de a se (re)descoperi locurile ştiute şi mai puţin cunoscute din oraş. Realizarea turului de explorare urbană îi va ajuta pe turiştii care ajung în oraş să descopere povestea obiectivelor de interes din Alba Iulia, pe care le vor vizita într-un mod interactiv, direct de pe smartphone, deplasându-se prin oraş în funcţie de indiciile turului. Traseul turului va urma şi zone mai puţin populare din oraş, astfel încât să se promoveze şi locurile mai puţin vizitate, dar care au poveşti care merită spuse.

Soluţia propusă este construirea unor tururi digitale de explorare urbană prin intermediul aplicaţiei mobile Questo. Un traseu cuprinde între 7 şi 15 locuri din oraş, întinse pe o distanţă de maxim 4 kilometri. Pentru a parcurge un tur digital, utilizatorii aplicaţiei vor trebui să o descarce gratuit din magazinele Google Play sau App Store şi să pornească în rezolvarea indiciilor interactive. Pentru parcurgerea unui traseu Questo, utilizatorii primesc pentru început un punct unic de start în oraş. Odată ajunşi acolo, aplicaţia le transmite un prim indiciu pe care aceştia trebuie să îl rezolve pentru a descoperi următorul loc de pe traseu. De fiecare dată când rezolvă un indiciu şi descoperă un loc nou, utilizatorii primesc în aplicaţie şi povestea locului respectiv. Apoi urmează un indiciu nou şi tot procesul se repetă până la final.

Citiţi şi:

 

Alba Iulia, premiul întâi din partea Ambasadei Franţei pentru regenerarea urbană a celei mai mari cetăţi din România

 

Dezbatere europeană la Cugir pe tema viitorului comunităţilor din Munţii Carpaţi: ”Este nevoie de o strategie de dezvoltare pe termen lung”

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite