Concentratul de cupru din România se vinde în China. Guvernul caută o soluţie pentru prelucrarea în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera exploatării minieri din Alba. Foto: cuprumin.ro
Cariera exploatării minieri din Alba. Foto: cuprumin.ro

Guvernul României nu renunţă la construirea unui combinat care să prelucreze în ţară concentratul de cupru expoatat la mina din Munţii Apuseni. În prezent, producţia expoatării miniere este exportată direct în China.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, prezent joi şi vineri în Alba, a declarat că nu există, deocamdată, proiect concret.

”Nu mi se pare normal ca această materie primă, acest concentrat de cupru pe care îl extragem din România să fie prelucrat în altă parte, ţinând cont de faptul că, la nivel european, avem nevoie de acest cupru. Şi atunci trebuie să găsim soluţii la nivel european ca procesarea să se realizeze în România sau undeva în Uniunea Europeană. Tocmai de aceea am demarat aceste discuţii cu Comisia Europeană să vedem care sunt soluţiile de finanţare pentru asigurarea unei astfel de facilităţi”, a spus Florin Spătaru, citat de Agerpres.

El a adăugat că este în derulare un proces de identificare a soluţiilor financiare şi a locaţiei. ”Ţinând cont de experienţa pe care România o are, noi ne dorim, bineînţeles, ca această locaţie să se realizeze în România", a precizat Spătaru.

Exploatarea minieră Cupru Min Abrud continuă şi în 2022 relaţia de afaceri cu compania Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie. Societatea a fost singurul ofertant al licitaţiei internaţionale organizate la sfârşitul anului trecut. Producţia exploatării miniere dein Apuseni este transportată până în portul Constanţa, de unde ajunge în China.

Minereul are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. În România nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru. Valoarea contractului este în jurul valorii de 45 de milioane de dolari. Societatea minieră a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie. 

uzina cupru min apuseni

Uzina de prelucrare primară din Dealul Piciorului. Foto: cuprumin.ro

Nu este pentru prima dată când se discută despre posibilitatea ca ceea ce se extrage din zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României, să fie procesat în ţară şi să nu mai fie vândut, în ultimii ani în special în China, doar sub formă de concentrat de cupru uscat.

În 2017, ministrul Economiei de la acea vreme, Mihai Fifor, spunea, într-o vizită efectuată la Abrud, că dorinţa autorităţilor este să nu se mai vândă "pur şi simplu minereul", ci să fie "dezvoltat în zonă", acesta dând ca posibil loc de înfiinţare a unei uzine metalurgice oraşul Zlatna, din Apuseni.

Cupru Min, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei, are ca obiect principal de activitate exploatarea şi livrarea în forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni. Concentratul extras de Cupru Min este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care, pe lângă cupru, conţine şi alte metale.

Exploatarea carierei a început în anul 1978, în zona Abrud-Musca-Bucium a Apusenilor, producţia de cupru începând în 1983. Este cel mai mare zăcământ de cupru din România, rezervele sale reprezentând 65% din totalul cantităţii rulate in ţară. Mina produce minereu din care se pot extrage aproximativ 5.000 de tone de cupru pe an. Aici lucrează circa 500 de persoane.

Vă mai recomandăm:

 

O mamă cu şase copii, refugiată într-un sat din Munţii Apuseni, a plecat înapoi în Ucraina. „Aveau un munte de bagaje“

 

Cum scapă evazioniştii cu ajutorul legii fostului deputat Mitralieră. Un afacerist a plătit 2 milioane de lei şi a fost iertat de instanţă

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite