Compania care a dat Statul Român în judecată pentru aurul de la Roşia Montană a cheltuit anul trecut 22 de milioane de dolari cu avocaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rmgc7aug2

Compania ”mamă” a societăţii Roşia Montană Gold Corporation, Gabriel Resources, a înregistrat în 2018 pierderi de peste 44 de milioane de dolari canadieni. Gabriel a cheltuit anul trecut peste 20 de milioane de dolari pentru procesul deschis împotriva Statului Român, prin care solicită daune ce depăşesc 4 miliarde de dolari.

Pierderile de funcţionare în 2018 au fost de 44,4 milioane de dolari canadieni, cu 15 milioane de euro mai mari decât în ​​2017 (29,4 milioane dolari), în principal datorită a trei factori principali. 

În primul rând, 2018 costurile legate de Arbitrajul ICSID, în valoare de 22 demilioane de dolari, au fost cu 9,8 milioane de dolari mai mari decât 2017, ca urmare a nivelurilor mai ridicate ale activităţii în derularea procesului. Statul Român nu a făcut publice sumele cheltuite în acest proces.

În al doilea rând, în 2018 a fost recunoscută o ”taxă de depreciere” de 3,9 milioane de dolari. În al treilea rând, cheltuielile pentru 2018 de salarizare de 10,7 milioane de dolari au fost cu 2,1 milioane de dolari mai mari decât în ​​2017. 

Motivul principal al creşterii cheltuielilor de salarizare îl reprezintă suma de 3,5 milioane de dolari plătită fostului director general Jonathan Henry, care s-a retras din funcţie în iulie 2018. În locul acestuia a fost numit Dragoş Tănase, fost director general al companiei locale, Roşia Montană Gold Coporation.

Recent Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că ANAF a încălcat Codul de procedură fiscală atunci când a stabilit că societatea Roşia Montană Gold Corporation trebuie să plătească aproape 6 milioane de euro la bugetul de stat, sumă reprezentând TVA aferent unor contracte de publicitate din perioada 2011 - 2013. Instanţa a anulat decizia de impunere emisă de ANAF.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părţi, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

Citiţi şi:

 

FOTO Icoană descoperită neatinsă după un incendiu care a distrus locuinţa unor bătrâni din Apuseni

 

FOTO Apocalipsa din Apuseni. Culorile dezastrului de la Valea Şesei, barajul uriaş de steril al combinatului de cupru

 

DOCUMENT Infractorul de drept comun, aşa-zis „deţinut politic“, care îl acuză pe Augustin Lazăr. Cum a furat Ioan Muntean un pistol mitralieră

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite