Comercianţii ambulanţi rămân cu marfa pe tarabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pieţele de produse industriale au tot mai puţini clienţi
Pieţele de produse industriale au tot mai puţini clienţi

Vânzătorii ambulanţi din pieţele existente în Alba Iulia stau de dimineaţa până seara, câte opt şi chiar nouă ore, pentru a-şi câştiga existenţa. Unii mai puţin norocoşi stau cu taraba afară în frig. Veniturile acestora au scăzut la mai puţin de jumătate faţă de ianuarie 2009

Două sunt locaţiile în care se practică acest tip de comerţ: în Centru, în Piaţa Sifor, şi în Cetate la demisolul magazinului Spar. Criza economică a lovit puternic şi în afacerile acestora.

Marfă multă, clienţi puţini

Cei aproximativ 30 de comercianţi din piaţa Sifor se plâng de lipsa cumpărătorilor. Au banii investiţi în marfă, iar din cauza vânzarilor slabe nu îi mai pot recupera. „E foarte greu. Sunt zile în care nu vând nimic. Oamenii vin, se uită şi majoritatea pleacă fără a cumpăra nimic. Înainte de sărbători a fost mai bine, oamenii şi-au luat şi haine groase, şi câte un cadou pentru apropiaţi. Se resimte din plin faptul că oamenii şi-au cheltuit economiile la sfârşit de an, iar acum strâng cureaua“, a spus Ana Croitoru, ce are o tarabă cu haine. Aceasta a investit în marfă peste 5.000 lei.

„Anul trecut au mers vânzările bine, până pe la sfârşitul verii. De atunci însă, treptat, acestea s-au înjumătăţit. Nu am o altă sursă de venit, şi nu ştiu ce voi face“, a mai spus albaiulianca. Ion Roşca îşi vinde marfa în piaţa din cartierul Cetate. Spune că lipsa clienţilor se datorează şi faptului că magazinele mari îşi permit să facă reduceri.

„Cumpărătorul e imediat furat de reclamă. Când aude de reduceri, e normal să se îndrepte spre magazinul respectiv. Nu se gândeşte însă că poate haina respectivă poate nu este de calitate“, a precizat comercianul de 45 de ani. Acesta a precizat că în piaţă cei mai mulţi clienţi sunt oamenii de pe sate, care vin la oraş să-şi facă cumpărăturile. Dacă în prima parte a anului trecut vindea şi de 1.000 de lei pe zi, acum sunt zile în care nu câştigă mai mult de 200 de lei.

Preţuri accesibile

În aceste pieţe, preţurile sunt mai mici faţă de magazine. Căciulile se vând cu 10 - 25 de lei, bluzele cu 30-50 de lei, ghetele şi cizmele cu până la 60 de lei, iar o geacă de iarnă costă cel mult 80 de lei. „Caut o căciulă pentru nepoata mea. Îmi trebuie ceva mai special, sunt multe modele si am de unde să aleg. Am venit în piaţă deoarece ştiu că sunt preţuri accesibile iar produsele sunt de calitate. Nu îmi permit să dau mai mult de 15 lei pe o căciulă“, a spus Marinela Sicoe, de 51 de ani, din Alba Iulia.

Şi Viorela Toagă a mers la piaţă pentru a-şi lua o căciulă. „Nu am bani de stricat, ca să-mi iau haine de la magazinele de firmă. Îmi prebuie o căciulă practică, pe care să o port toată ziua. De cele mai multe ori, în piaţă găseşti aceleaşi produse ca şi în magazine, dar mult mai ieftine“, a spus albaiulianca de 42 de ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite