FOTO Colindă veche de sute de ani păstrată în Alba: „Butea feciorilor“ de la Deal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flăcăii care merg la colinda „Buţii“ au început pregătirile încă din prima duminică a Postului Crăciunului. Obiceiul din satul Deal, comuna Cîlnic, a reuşit să depăşească barierele ideologice ale perioadei de dinainte de 1989, cand, spun batrânii satului, obiceiul nu era agreat de autorităţi. Colindul este practicat şi în zilele noastre.

Obiceiul din satul Deal este păstrat viu, după sute de ani. O leacă de vină în trecerea „Buţii“ de la o ceată la alta, de la un an la altul, are în ultimii ani profesorul Alexandru Başa, care a încurajat tinerii să ducă mai departe tradiţia. 

„Butea feciorilor“ începe cam odată cu Postul Crăciunului, ca să aibă vreme flăcăii din sat să înveţe colindele şi să se desfete în vorbe cu fetele. În prima duminică de Post se alege gazda, care va păstra în pivniţă şi butea cu vin, până la Crăciun. Din rândul celor două cete de feciori, din partea de sus şi de jos a satului, se aleg căpeteniile, vătaful (răspunde de buna desfăşurare a „buţii“), juratul (responsabil de bunadispoziţie a fetelor), crăşmarul(răspunde de butea de vin,până la Crăciun), ouţa (strânge ouăle din sat), pârgarii (strâng colacii primiţi de colindători).

Umplerea buţii cu vin

Feciorii din Deal au scos, de Sfântul Nicolae, carul din şură şi au prins caii la căruţa împodobită,  în care  au pus butea de 60-70 de ferii, şi au pornit prin sat, ca să adune vinul pentru sărbătoarea de Crăciun. „Toţi flăcăii

care merg cu colinda de Crăciun au pus vin în bute. Crâşmarul a pus în bute 40-50 litri de vin de la fiecare participant. Gazda care păstrează butea în pivniţă este un om gospodar, de cinste şi omenie. După ce au  adunat vinul, feciorii repetă cele 22 de colinzi sfinte, care se aud de Crăciun pe uliţele satului“, a explicat profesorul Alexandru Başa din satul Deal.

Flăcăii se întâlnesc periodic, ca să repete colinde, care nu cumva să greşească în Ajunul Crăciunului, când vor bate pe la porţile sătenilor. În Ajunul Crăciunului, cei 20 de flăcăi care merg cu „Butea“ se îmbracă în ţundre şi se adună la gazdă. După ce o colindă, alaiul pleacă spre casa preotului, cântând „Bucurie mare avem de naşterea Domnului“. Căpeteniile intră în curtea preotului, care-i aşteaptă cu masa pregătită. Aici ,primul colind al flăcăilor este „Naşterea“.

„Dăruiască Bunul şi Milostivul Dumnezeu în casele dumneavoastră bucurie şi fericire şi la anul când vom veni să vă găsim de o mie de ori mai bogaţi şi mai bărbaţi precum sunteţi dumneavoastră acum“, spun colindătorii. De la preot, feciorii se duc la învăţător, la primar, unde zic «colinda judelui» şi apoi,  iau la rând casele oamenilor de la un capăt al satului la altul. Pârgarii merg înaintea alaiului şi întreabă gazdele dacă primesc feciorii cu „butea“. Colindătorii primesc în dar colaci şi bani. 

Petrecerea de „bute“: de la Crăciun la Sfântul Ion

Colindatul cetei se încheie în ziua de Crăciun, pe la orele amiezii, când flăcăii se întorc la gazdă şi spun colinda „A Crăciunului“. Căpeteniile numără în faţa feciorilor banii adunaţi, din care vor plăti lăutarii care vor cânta la petrecerea „Buţii“. În a doua zi de Crăciun, colinda flăcăilor răsună în faţa altarului bisericii din Deal. 

„Un moment important din a doua zi de Crăciun este hora. Feciorii şi fetele încolonaţi frumos merg cântând cu ceteraşii în frunte la mai marii satului: preot, dascăl, primar. Aici încing hore cu strigături şi voie bună, de răsună satul. Căpeneniile urmăresc cu mare atenţie, ca nu cumva vreo fată să rămână nejucată, dar şi buna desfăşurare a petrecerii şi întreţinerea bunei dispoziţii“, completează profesorul Başa. 

Jocul şi voia bună încep în ziua de Crăciun şi ţin până de Sfântul Ion. Este ziua în care ceata de flăcăi umblă prin sat pe la casele flăcăilor care poartă numele de Ion, pentru a le ura „La mulţi ani!“. „Butea de la Deal este unul din obiceiurile de Crăciun din Alba care se păstrează nealterat din moşi strămoşi. Mă bucură faptul că mai există tineri care preiau din tradiţiile vechi de secole, care se bucură atunci când colindă din casă-n casă din tot sufletul lor. Aceste lucruri, neînsemnate pentru unii, păstrează viu spiritul sărbătorilor de iarnă în satele din Alba“, a spus Marinela Baba, referent la Centrul Cultural „Augustin Bena“ din Alba Iulia. (Text scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite