Colectarea selectivă a deşeurilor, eşec major în mediul rural. În Alba se reciclează mai puţin de 5% din cantitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colectarea selectivă a deşeurilor se realizează în mediul rural la un nivel foarte mic
Colectarea selectivă a deşeurilor se realizează în mediul rural la un nivel foarte mic

Coelctarea selectivă a deşeurilor în mediul rural este un vertabil eşec. În Alba, procentul este de maximum 5%, în condiţiile în care, potrivit legislaţiei, ar trebui să fie de peste20%.

În Alba există 10 operatori de salubritate (1 public şi 9 privaţi) care operează servicii de deşeuri solide la nivelul comunelor. Furnizarea de servicii se desfăşoară pe baza unor contracte încheiate între operatori privaţi şi publici (9 operatori privaţi şi unul public) şi unităţi administrativ teritoriale comunale (UATC).

Potrivit unui raport al Camerei de Conturi Alba, dintr-un număr de 67 de UATC-uri existente la nivelul Judeţului Alba, un număr de 3 entităţi nu au încheiate contracte de colectare şi transport deşeuri (Întregalde, Ponor şi Ceru Băcăinţi). Din cele 64 de UATC-uri rămase, un număr de 28 au încheiate contracte de colectare şi transport deşeuri directe şi un număr de 36 de entităţi au încheiate contracte de colectare şi transport deşeuri prin delegare către terţi. De asemenea, un număr de 4 primării au încheiate şi contracte de colectare selectivă a deşeurilor în timp ce alte 24 au prevăzute în contractele încheiate clauze referitoare la colectarea selectivă a deşeurilor.

”Un număr relativ redus de UATC-uri din Judeţul Alba, respectiv 14,92 % au întocmit planul de măsuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi doar 10,44% programul de raportare a rezultatelor. Planul de măsuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor s-a întocmit de către un număr de 10 UATC-uri, iar programul de raportare a rezultatelor de către un număr de 7 UATC-uri. Cele 64 de UATC-uri din judeţul Alba care au încheiate contracte de colectare şi transport deşeuri, nu au întocmit metodologii de calcul pentru numărul şi capacitatea containerelor de colectare selectivă. În cazul a 22 comune, respectiv 32,83% din UATC-urile din Judeţul Alba, se conduce evidenţa cantităţilor de deşeuri colectate selectiv, iar din acestea doar 7 comune, respectiv 31,81%, au efectuat raportări corelate cu cantităţile evidenţiate ca fiind colectate selectiv de UATC-uri”, se precizează în documentul camerei de Conturi.

   

Raportul mai menţionează că doar 7 primării au făcut raportări anuale către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, pe baza registrului de evidenţă a deşeurilor colectate selectiva în 2 cazuri şi pe baza documentelor suport aferente cântăririlor la predarea deşeurilor în 5 cazuri. ”Întrucât gradul de reciclare la nivelul celor 26 de entităţi care au colectat selectiv deşeuri în anul 2018 este cuprins între 0,2% - 5%, se constată că nu s-a atins ţinta stabilită prin Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, respectiv un grad de reciclare de 12% din total cantitate colectată. Din cele 36 UATC-uri din judeţul Alba, care au încheiate contracte de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare, un număr de 8 (22,22%) au inclus în caietele de sarcini şi în contractele de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare, tarife distincte pentru gestionarea deşeurilor”, se mai susţine în raportul de audit.

În cazul a 63 de administraţii locale s-au evidenţiat şi raportat în anul 2018 cantităţile de deşeuri colectate, rezultând o cantitate de 25.677,16 tone (58 entităţi) şi 3.220,39 mc. (5 entităţi). În total ar fi vorba de circa 29.000 de tone. Într-un caz (Cricău), nu s-a putut stabili cantitatea de deşeuri colectată, deoarece tarifarea din contractul de colectare s-a făcut în lei/persoană, cantităţile de deşeuri colectate nefiind evidenţiate şi raportate. Raportul mai arată că în perioada 1 ianuarie 2016 – 30 aprilie 2019 au avut încheiate contracte de colectare deşeuri un număr de 10 operatori, care au transportat deşeurile la un număr de 10 depozite situate în afara judeţului Alba.

Citiţi şi:

 

Cum se fac autorităţile că luptă cu accidentele tehnologice de pe platforma industrială Kronospan. Localnicii se tem că fumul poate cauza anomalii genetice

 

Cazul şocant al exploziei unui proiectil considerat deşeu, soldat cu moartea unui om. Poliţia a decoperit alte elemente cu potenţial de distrugere

 

Cum era organizată reţeaua informativă a securităţii comuniste la nivel de judeţ. Câţi români aveau dosar de urmărire

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite