CNN include Munţii Apuseni pe locul 6 într-un clasament al celor mai frumoase locuri din Europa: „Timpul rămâne în loc aici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea idilică a unui cătun obişnuit din Munţii Apuseni
Imaginea idilică a unui cătun obişnuit din Munţii Apuseni

Munţii Apuseni ocupă locul 6 într-un top al celor mai frumoase locuri din Europa realizat de celebrul post de televiziune CNN.

Primele poziţii sunt ocupate de Insulele Lofoten, din Norvegia, Lacul Inari, din Finlanda, şi Unst din Insulele Shetland, Scoţia.

„Parte din lanţul Carpaţilor, Apusenii sunt secretul cel mai bine păstrat din Europa de Est. Aceşti munţi sunt izolaţi, cu păduri străvechi şi peşteri de calcar cu râuri subterane la fiecare pas. Timpul rămâne rămâne în loc aici, cu prea puţine lucruri de făcut decât să respiri aerul parfumat de pin şi să fii cu ochii pe viaţa sălbatică abundentă“, scrie CNN.

Multe sate din Apuseni oferă turiştilor momente de neuitat. Priveliştile, aerul, liniştea munţilor, mâncarea sănătoasă şi ospitalitatea la preţuri rezonabile ale localnicilor sunt doar câteva atuuri care fac dintr-o plimbare prin satele izolate din Apuseni un moment unic.

Adevărată minune a Apusenilor, cătunul Casa de Piatră se afla la 12 km de Gârda de Sus, la o altitudine cuprinsă între 1.000 şi 1.200 de metri. Însingurat, patriarhal, colorat şi viu, cătunul Casa de Piatră este amplasat între ceruri, păduri şi stânci de calcar, cu toate poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit. Satul înconjurat de stânci, de unde i se trage şi numele, este căminul a circa 20 de familii. Femeile au grijă de casă şi de animale, în timp ce bărbaţii se ocupă cu lemnul şi fac diverse munci, de zi, pentru a câştiga banii necesari supravieţuirii familiei. 

catun casa piatra apuseni

Cătunul Casa de Piatră

Cătunul este şi raiul speologilor şi artiştilor fotografi. Peisajele inedite şi peşterile minunate îi atrag aici pe cei curioşi, pentru a descoperi această lume, unde şi locuitorii dau dovadă de o ospitalitate moştenită din străbuni. În munţii din jur se află Peştera Gheţarul de la Vârtop cunoscută şi sub denumirea Peştera Minunată datorită frumuseţii speleotemelor, peşterile Coiba Mare, care are cel mai mare portal ca suprafaţă din România, Coiba Mică, Hodobana, Huda Orbului, Huda Oilor, Avenul din Şesuri, Pojarul Politei, Suruta şi Izbucul Tăuz.

popas fefeleaga apuseni

Locuinţele din cătun păstreză arhitectura tradiţională şi sunt construite din lemn, în stil moţesc. La Casa de Piatră se poate obţine cazare la localnici, iar mâncarea este cea tradiţională, gustoasă şi naturală. Astăzi, cătunul reprezintă o mare atracţie pentru turiştii din toată lumea. Se ajunge la Casa de Piatră pornind din comuna Gârda de Sus, pe un drum destul de facil care poate fi parcurs şi cu maşina. „Satul nostru este aşa cum a fost dintotdeauna: tradiţional şi ospitalier. Acesta este doar un exemplu de cătun transformat în atracţie turistică. În zonă se găsesc zeci de astfel de exemple, plecând de la Sălciua şi până la Arieşeni

Topul CNN 20 cele mai frumoase locuri din Europa:

Insulele Lofoten – Norvegia

Lacul Inari – Finlanda

Unst din Insulele Shetland – Scoţia

Zagori – Grecia

Yorkshire Dales – Anglia

Munţii Apuseni – România

Valea Loarei – Franţa

Picos de Europa – Spania

Adelboden – Elveţia

Henne Strand din Iutlanda de Vest – Danemarca

Parcul Natural Pădurea Bavareză – Germania

Parcul Naţional Hoge Veluwe – Olanda

Union Hall – Irlanda

Barmouth – Ţara Galilor

Lacul Bohinj – Slovenia

Susak – Croaţia

Parcul Naţional Hortobagy – Ungaria

Parcul Naţional Bialowieza – Polonia

Jurkalne Seashore Bluffs – Letonia

Lacul Vattern – Suedia

Vă mai recomandăm:

 

Asociaţia Pro Infrastructură, critici dure la adresa şefului CNAIR: „Vom circula în maxim 2 luni pe 24 km din A10” VIDEO

 

Depăşire criminală pe DN1. Un şofer evită la limită impactul cu autoturismul care circula regulamentar VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite