Comuna Ciugud este campioană naţională în digitalizare. Inovaţiile puse în practică, premiate la Gala Dezvoltării Durabile

Comuna Ciugud este campioană naţională în digitalizare. Inovaţiile puse în practică, premiate la Gala Dezvoltării Durabile

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian

Comuna Ciugud a fost premiată, miercuri, 25 noiembrie, pentru proiectele de digitalizare implementate, în cadrul Galei Dezvoltării Durabile, eveniment naţional organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din cauza pandemiei, Gala Dezvoltării Durabile s-a desfăşurat on-line, iar ediţia din acest an a cuprins şapte domenii: Echitate, Educaţie, Sănătate, Apă, Schimbări Climatice, Consum şi Producţie şi Digitalizare. La fiecare dintre aceste categorii a fost acordat un premiu unei instituţii, organizaţii sau companii, iar câştigătorii au fost declaraţi campioni pentru performanţa realizată în domeniile lor de activitate. 
 
„Premiul obţinut în cadrul Galei Dezvoltării Durabile ne onorează, dar în acelaşi timp ne responsabilizează să continuăm munca pentru digitalizarea totală a administraţiei publice locale. Satul românesc are nevoie de digitalizare şi ne bucură faptul că Guvernul României a decis în acest an să dezvolte conceptul „smart village” folosind, ca studiu de caz, comuna Ciugud.
 
Digitalizarea nu este un moft, ci o responsabilitate pe care o avem toţi cei care lucrăm în administraţia locală sau centrală. Cetăţeanul are dreptul la servicii digitale, iar pandemia ne-a demonstrat cât de importante sunt pentru orice instituţie din România. Sper că situaţia actuală a reprezentat pentru toţi decidenţii un semnal de alarmă că România trebuie să devină smart, iar acest lucru trebuie făcut prin armonizarea legislaţiei, eliminarea birocraţiei şi prin investiţii în soluţii de digitalizare şi în pregătirea funcţionarilor pentru a şti să le folosească”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud. 
 
La Gală au fost prezentate şi premiate 7 organizaţii, considerate campioane autentice ale dezvoltării durabile: 
 
1. Universitatea Bucureşti, prin proiectul Geoparcul Ţara Haţegului, este un model de campion pentru domeniul ECHITATE;
2. Compania Ascendia, care a realizat platforma educaţională colaborativă Livresq, a performat la domeniul EDUCAŢIE ;
3. Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă a fost extrem de implicată în rezolvarea crizei anului 2020 şi continuă o activitate de mare succes de aproape un deceniu în domeniul SĂNĂTATE ;
4. Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 inovează permanent, dezvoltă proiecte de dezvoltare locală foarte aplicate şi atrage atenţia asupra domeniului APĂ;
5. Clusterul inovativ Green Energy Cluster are o viziune integratoare, cu rezultate nu doar în zona economică şi construcţie socială, ci şi în domeniul SCHIMBĂRI CLIMATICE;
6. Kaufland România a performat la domeniul CONSUM ŞI PRODUCŢIE ;
7. Primăria Comunei Ciugud din judeţul Alba este un pionier al modului în care au înţeles să adopte DIGITALIZAREA administraţiei publice în beneficiul cetăţenilor.
 
 
Ciugudul este promotor naţional al conceptului „smart village” implementând numeroase soluţii inovatoare pentru a fi mai aproape de cetăţean. „Smart Village” înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosind inteligent resursele locale şi soluţii tehnologice inovatoare, dar păstrând identitatea rurală. Ciugudul a implementat deja mai multe soluţii „smart” în comunitate pentru reducerea costurilor administrative, pentru a fi mai aproape de cetăţean sau pentru a proteja mediul înconjurător.
 
Astfel, comuna este prima din România care are automate de plată pentru taxe şi impozite locale montate în fiecare sat, oferă cetăţenilor aplicaţii şi o platformă smart cu servicii publice digitale. De asemenea, comuna a introdus iluminat inteligent şi un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, foloseşte un autoturism electric în activitatea curentă sau îşi asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene şi cu sistemele inteligente de panouri fotovoltaice. Ciugud este localitatea din România care are cele mai multe staţii gratuite de încărcare pentru autoturismele electrice (un punct de încărcare la 1000 de locuitori). 
 
Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de comuna Ciugud este „Ciugud Smart School”, proiect prin care, în anul 2019, a înfiinţat prima „şcoală inteligentă” din mediul rural din România. Proiectul a devenit un exemplu naţional fiind intens promovat de mass-media şi devenind totodată un model de bune practici în documentele de lucru ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării. În acest context s-a născut programul de mentorat al Şcolii Gimnaziale Ciugud prin care zeci de comunităţi rurale din întreaga ţară sunt susţinute cu informaţii pentru a-şi implementa soluţii tehnologice care să permită e-educaţia. 
 
„Şcoala inteligentă” a devenit astfel un concept naţional menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluţia prin care educaţia se poate dezvolta în mediul rural şi copiii pot fi atraşi spre procesul de învăţare folosind soluţii tehnologice inovatoare şi inedite.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările