Ciugud, prima comună din România cu debarcader pe un râu. Cum arată investiţia din fonduri UE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Debarcaderul a fost instalat pe râul Mureş, la Ciugud
Debarcaderul a fost instalat pe râul Mureş, la Ciugud

Comuna Ciugud din Alba, cunoscută la nivel naţional pentru investiţiile publice din fonduri europene, va fi prima din România care va avea un ponton pentru bărci pe malul unui râu.

Săptămâna tracută a început montarea platformei flotante de agrement, a pontonului pentru acostarea bărcilor şi a podului mobil din aluminiu pentru accesul pietonal, la debarcaderul aflat pe malul râului Mureş, în localitatea Drâmbar din comuna Ciugud.

Investiţia de aproximativ 82.000 de euro face parte dintr-un amplu proiect pentru amenajarea unei zone de agrement, ce va include terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadă, pescuit, campare (pentru rulote şi corturi) şi de picnic.

”Lucrăm cu spor la pontonul pentru ambarcaţiuni uşoare, o investiţie realizată cu fonduri europene. Urmează parcul pentru rulote, tot un proiect cu finanţare europeană, şi alte investiţii, care sperăm să transforme Mureşul într-o atracţie turistică. Scopul final este să valorificăm potenţialul turistic al bazinului Râului Mureş şi să educăm, totodată, cetăţenii zonei să trăiască protejând apele şi natura”, au transmis reprezentanţii Primăriei Ciugud.

debarcader mures ciugud

   

Debarcaderul are o parte fixă, o parte mobilă şi o structură flotantă, astfel: partea fixă a debarcaderului este reprezentată de platformele pentru accesul pietonal la ponton; partea mobilă este reprezentată de un pod mobil din aluminiu, care face legătura între platforma fixă şi cea flotantă; partea flotantă este reprezentată de platforma flotantă de agrement şi pontonul flotant pentru acostarea bărcilor.

debarcader mures ciugud

   

Platforma fixă de acces pietonal la ponton şi podul mobil au prevăzute balustrade metalice cu o înălţime de 90 cm.

Debarcaderul face parte dintr-un proiect mai amplu în care sunt implicate şi alte autorităţi locale din Alba şi Hunedoara, pe teritoriul cărora trece râul Mureş. În cadrul proiectului, opt localităţi vor beneficia de debarcadere cu ambarcaţiuni ce vor putea fi folosite în scop turistic şi nu numai. Distanţa acoperită este de peste 60 de kilometri, între Sîntimbru - Alba şi Geoagiu - Hunedoara. Pe lângă acestea, debarcadere similare vor fi instalate la Alba Iulia, Vinţu, Blandiana, Şibot, Rapold şi Geoagiu

debarcader mures ciugud

Proiectul cuprinde şi realizarea unei hărţi a pescajului, a adâncimii râului Mureş prin care să se încurajeze circulaţia ambarcaţiunilor mici, dar nemotorizate. Asociaţia care implementează investiţia cuprinde 10 unităţi administrative din cele două judeţe şi 11 operatori privaţi. GAL-ul a câştigat o finanţare de 1,7 milioane euro, bani ce vor fi folosiţi pentru a dezvolta zona din punct de vedere economic, prin investiţii în producţia piscicolă şi de acvacultură, respectiv prin dezvoltarea infrastructurii de comercializare a peştelui. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Prostituata „fantomă” a dispărut cu banii amatorilor de plăceri. De ce sunt inculpaţi toţi cei implicaţi

 

Cum a obţinut un şofer un nou permis de conducere, deşi cel anterior era reţinut pentru amendă neplătită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite