Cine a inventat cuvântul „alo“, utilizat zilnic de milioane de oameni. Legătura cu strigătul de vânătoare la vulpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuvântul ”Alo” s-a auzit pentru prima dată la telefon în 1877
Cuvântul ”Alo” s-a auzit pentru prima dată la telefon în 1877

„Alo” este salutul telefonic pe care îl utilizează în fiecare zi milioane de oameni, la nivel mondial. Puţină lume ştie, însă, cine a fost inventatorul celebrului cuvânt.

Alexander Graham Bell este considerat a fi inventatorul telefonului. În anul 1876, acesta a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite. Bell şi-a dorit ca formula de deschidere a unei discuţii la distanţă să fie cuvântul „ahoe”, utilizat de marinari pentru a opri un vas, dar varianta aceasta nu a prins deloc la public.

Un an mai târziu, în anul 1877, Thomas Edison a fost întrebat de directorul unei companii locale de telegraf din Pittsburg la vremea adoptării telefonului: „Care ar fi un salut adecvat pentru a începe o convorbire telefonică?”. Atunci, Edison a folosit apelativul folosit de englezi la vânătoarea de vulpi: „Alooo”.

Ulterior, un istoric englez pe nume Allen Koenigsberg a căutat timp de 5 ani prin volumul uriaş de materiale găsit în depozitul AT&T din New York pentru a afla dacă informaţia cu pricina se verifică. Acesta a găsit o epistolă scrisă chiar de Edison în care spunea: „Alo este salutul telefonic de utilizat pe distanţe mari, fiind cel mai uşor de auzit”.

Thomas Edison este considerat cel mai mare inventator de origine americană. A obţinut 1.903 de patente de invenţii pe numele său în SUA şi un număr considerabil de patente în Franţa, Marea Britanie şi Germania. Printre invenţiile sale se numără becul electric, fonograful şi camera de filmat.

Ahoi (uneori şi Ahoe) este o interjecţie folosită de marinari pentru a semnala o navă sau o barcă, utilizată iniţial de marinarii englezi. Cuvântul intrase în obscuritate înainte de a deveni popular odată cu dezvoltarea interesului pentru sporturile nautice. "Ahoi" poate fi folosit ca o formulă de salut, de atenţionare sau de rămas-bun. Cuvântul Ahoi este tradus „alo" în limbile cehă şi slovacă. 

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Filmare aeriană cu zonele critice de pe şantierele autostrăzii Sebeş-Turda: „CNAIR trebuie să iasă din zona de confort“

 

„Sună o dată şi închide“. Cum se produce frauda „wangiri“, una dintre cele mai periculoase înşelăciuni prin telefon

 

FOTO VIDEO Se lucrează în ritm susţinut pe primul lot al autostrăzii Sibiu-Piteşti. Când se va putea circula până la intrarea pe Valea Oltului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite