Cine sunt cei 10 tineri arestaţi în Alba pentru trafic de etnobotanice. Dragonu a primit 5 ani de închisoare în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a judecat joi seara propunerea procurorilor DIICOT cu privire la arestarea preventivă a 10 inculpaţi în dosarul traficanţilor de etnobotanice. Printre acesştia se află şi un tânăr din Alba Iulia judecat în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”.

UPDATE

Tribunalul Alba a admis propunerea procurorilor şi a decis arestarea preventivă a celor 10 inculpaţi. ”Admite propunerea Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia. 

În baza art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. e Cod procedură penală, art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, art. 226 Cod procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: 1.Opriţa Călin; 2. Roşu Alexandru Dumitru;3. Matei Alexandru Oliviu; 4. Pop Mihai Simion; 5. Almăşan Iuliu-Gavril; 6. Motrici Ciprian Vasile; 7. Dura George-Virgil-Alin; 8. Baciu Alin Daniel; 9. Candrea Sebastian; 10. Miga Cristian Marius, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 24.03.2016, până la data de 22.04.2016 inclusiv”, se afirmă în minuta deciziei de la Tribunalul Alba. Aceasta nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

___________________________________________________________

Cei 10 inculpaţi reţinuţi şi propuşi pentru arestare preventivă sunt: Opriţa Călin, Roşu Alexandru Dumitru, Matei Alexandru Ovidiu, Pop Mihai Simion, Almăşan Iuliu Gavril, Motrici Ciprian Vasile, Dura George Virgil Alin, Baciu Alin Daniel, Candrea Sebastian şi Miga Cristian Marius.

Cel puţin trei dintre aceştia mai sunt judecaţi în alte dosare penale. Opriţa Călin este trimis în judecată de DIICOT Alba Iulia pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de etnobotanice alături de alţi 12 inculpaţi. Dosarul este judecat pe fond la Tribunalul Alba şi are următorul termen în 18 aprilie 2016.

De asemenea, Dura George Virgil Alin poreclit ”Dragonu” a fost judecat în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”, fiind acuzat de constituire grup infracţional organziat, proxenetism şi trafic de minori. A fost condamnat în 2012 la 5 ani de închisoare pentru că a recunoscut faptele, ieşind între timp din închisoare. Acesta organiza petreceri, dintre care unele se întindeau pe parcursul a două zile, la care invita mai mulţi prieteni ce întreţineau relaţii sexuale cu minore ce erau drogate forţat.

Minorele erau racolate de George Virgil Dura de la liceele din Alba Iulia, de unde erau luate în pauze, de cele mai multe ori cu forţa. „Inculpatul racola minorele pe motiv că le iubeşte, după care le plasa la prieteni pe sume mici de bani sau chiar gratuit pentru a câştiga respectul acestora. În urma traumelor suferite fetele au abandonat şcoala“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor din dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”. Tânărul mai este judecat şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Candrea Sebastian a fost condamnat în 2015 la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 4 ani pentru trafic de droguri. Tânărul se află în perioada de încercare astfel încât în cazul unei condamnări în acest dosar va efectua şi pedeapsa anterioară.

Minori la spital după ce au consumat etnobotanice

La DIICOT Alba Iulia au fost audiate miercuri peste 70 de persoane din care, 16 sunt membri ai grupării. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2015 – 2016, cei doi lideri ai grupării, ambii din municipiul Alba Iulia, ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior ar fi aderat şi alte persoane, în scopul preparării şi comercializării substanţelor cu efecte psihoactive. Aceştia ar fi procurat din Spania materia primă folosită la fabricarea substanţelor interzise, iar ulterior le-ar fi preparat, în mod artizanal, într-un laborator improvizat.  

Ar fi obţinut astfel substanţe cu efecte psihoactive, pe care le-ar fi pulverizat pe plante uscate şi mărunţite şi pe care le-ar fi porţionat în plicuri cu o greutate medie de un gram. Membrii grupării ar fi comercializat substanţele astfel obţinute în judeţele Alba, Cluj şi Hunedoara. Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii au descoperit aproape 2 kilograme de substanţe folosite pentru obţinerea produselor finite, acestea fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. 

Mulţi dintre tineri au ajuns la spital şi au avut nevoie de tratament după ce au consumat din substanţele vândute de cei 16 membrii ai grupării. Restul de şase inculpaţi care nu au fost reţinuţi de procurori sunt cercetaţi sub control judiciar.

Citiţi şi:

Reţineri în dosarul de trafic de etnobotanice de la DIICOT Alba Iulia: 10 persoane au ajuns după gratii

Dosar de trafic de etnobotanice la DIICOT Alba Iulia. Peste 70 de persoane din trei judeţe audiate de procurori

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite