Cinci orașe din România în proiectul ”Comunităţi eficiente” iniţiat de ALEA Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire cu experţii în energie din fiecare comunitate
Întâlnire cu experţii în energie din fiecare comunitate

Cinci oraşe din România (Alba Iulia, Baia Mare, Aiud, Avrig şi Sighişoara) s-au înscris în proiectul Comunităţi eficiente (Energie Neighbourhoods2) iniţiat la noi în ţară de către Agenţia Locală a Energiei Alba - ALEA.

Este vorba în total despre 18 comunităţi eficiente însumând aproape 150 de gospodării care au ca scop economisirea în perioada lunilor de iarnă a minim 9% din energia consumată în mod normal, prin simpla modificare a obiceiurilor de consum. Participanţii înscrişi în acest proiect îşi vor urmări săptămânal contoarele, începând de la 1 decembrie 2011 şi până la 31 martie 2012. Aceştia vor primi în cele patru luni sfaturi din partea ALEA despre modalităţile simple de economisire a energiei, prin care facturile se pot micşora fără scăderea gradului de confort. De exemplu, ei vor afla că un televizor lăsat în stand-by în loc să fie oprit de la butonul principal consumă aproximativ 40% din total, în orele în care nu se uită nimeni.

După patru luni, una dintre comunităţile participante la concurs în cele 16 ţări partenere va fi declarată câştigătoare şi va fi premiată la Bruxelles. Modalitatea de actiune practica pentru atingerea obiectivelor proiectului imbraca forma unui pariu între administraţiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceştia din urmă trebuie să îşi reducă consumurile de energie cu 9%. Modul prin care pot face acest lucru este modificarea comportamentului lor, care poate constitui un bun exemplu şi pentru cei din jurul lor. Implicarea unor primării din România în acest proiect, nu presupune nici un efort financiar din partea acestora ci doar disponibilitate pentru atingerea obiectivelor de reducere a cheltuielilor.

Toate primăriile implicate în România în proiectul Comunităţi eficiente sunt şi semnatare ale „Pactului Primarilor” prin care s-au angajat să-şi reducă emisiile de CO2 în respectivele municipalităţi cu cel puţin 20% până în 2020. Acţiunea lor în proiectul Comunităţi eficiente vine în sprijinul activităţilor de conştientizare şi mobilizare a cetăţenilor pentru realizarea de economii de energie.

„În România, cheltuielile pentru consumul de energie în locuinţe sunt ridicate în raport cu câştigul lunar mediu al oamenilor din cauza echipamentelor învechite şi a lipsei de cunoştinţe legate de economisire. Acest proiect a fost propus de ALEA tocmai pentru a produce o schimbare in comportamentul consumatorilor de energie“, se afirmă într-un comunicat de presă al ALEA.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite