Cinci ani de la accidentul aviatic din Apuseni. Comemorare a celor două victime la locul tragediei, pe muntele Petreasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul acestei săptămâni se împlinesc 5 ani de la accidentul aviatic din Apuseni, în urma căruia au decedat pilotul Adrian Iovan şi tânăra Aura Ion. Pe muntele Petreasa, la locul tragediei, ar urma să aibă loc un parastas de comemorare, la fel ca în fiecare an.

Urcarea pe munte, la altitudinea de peste 1400 de metri, este îngreunată de stratul foarte gros de zăpadă, care depăşeşte un metru şi jumătate. Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, nu şi-a anunţat, încă, prezenţa la evenimentul de comemorare.

Amatorii de drumeţii ”off road” din Bihor vor organiza, în schimb, o deplasare de peste 350 de km pe vârfurile Munţilor Apuseni, la o altitudine de aproximativ 1600 metri, cu scopul principal de a ajunge în punctul prăbuşirii avionului. Drumeţia se va desfăşura pe durata a două zile, cu plecare pe data de 19 ianuarie 2019. Nici rudele studentei Aura Ion nu şi-au făcut publică intenţia de a fi prezente la eveniment. În memoria acesteia, a fost înfiinţată Asociaţia “Aura Ion” al cărei obiect de activitate este lupta împotriva neajunsurilor, a maladiilor de la faze incipiente, la ultimul stadiu, a violenţei domestice şi a degradării umane. Reprezentanţii Asociaţiei urcă, însă, periodic pe muntele Petreasa, la locul unde s-a prăbuşit avionul.

Imagine indisponibilă

Accidentul aviatic a avut loc în 20 ianuarie 2014, când un avion YR-BNP care executa o cursă umanitară, a aterizat forţat într-o zonă împădurită din Apuseni. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, iar Răzvan Petrescu era copilot. Aeronava transporta o echipă de cinci cadre medicale de la Bucureşti la Oradea. În accident au fost

Imagine indisponibilă

răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul ”Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În august 2018, procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Ancheta a vizat modul de intervenţie al instituţiilor specializate pentru găsirea aeronavei şi salvarea oamenilor.

Anchetatorii au stabilit că persaonele vizate de anchetă nu se fac vinovate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, acţiunile sau inacţiunile acestora neinterpunându-se în lanţul cauzal care a determinat decesul victimelor, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni. Totodată, a fost dispusă clasarea cauzei şi pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, întrucât în activitate nu ar fi existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu.

accident aviatic apuseni FOTO Mediafax

Imagine cu avionul la locul tragediei din 2014

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite