Cimitirul evreiesc şi sinagoga din Alba Iulia vor fi incluse în circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea monumentelor din cimitir sunt căzute la pământ
Majoritatea monumentelor din cimitir sunt căzute la pământ

Simbolurile evreilor din Alba Iulia vor suferi lucrări importante de reparaţii care vor fi finanţate şi de la bugetul lcocal. Pe lângă Cetate, turiştii vor putea vizita şi cimitirul evreiesc şi sinagoga veche de 350 de ani.

Două dintre monumentele cele mai importante ale comunităţii evreieşti din Alba, sinagoga şi cimitirul evreiesc din Alba Iulia, vor fi restaurate şi introduse în circuitul turistic de administraţia locală. Cele două obiective nu au mai fost obiectul unor lucrări de reparaţii de zeci de ani, motiv pentru care se află în stări avansate de degradare.

Demers la nivel parlamentar

Decizia privind susţinerea financiară a lucrărilor a fost luată în urma unei întâlniri dintre primarul Mircea Hava şi deputatul Aurel Vainer, reprezentantul comunităţii evreieşti în Parlamentul României. „Individualizarea comunităţii evreieşti din Alba Iulia între comunităţile istorice importante din Europa şi reincluderea localităţii şi a zonei pe harta culturală şi turistică va deveni o prioritate a administraţiei locale“, a spus primarul din Alba Iulia.

Proiectul ce va fi pus în aplicare în acest an presupune o serie de acţiuni care să readucă în circuitul public cele două monumente.  În acest sens, se are în vedere reconstituirea cimitirului care datează din secolul XVII, cu monumentele sale funerare, crearea unui site de Internet al obiectivului şi relaţionarea lui cu site-uri asemanatoare din Europa. Cimitirul evreiesc este amplasat pe strada Vasile Alecsandri, care leagă zona centrală a oraşului cu cartierul Ampoi II.

image

Vizitat de evrei din Israel şi SUA

Investiţiile vor viza semnalizarea monumentului, refacerea gardului exterior, trasarea unor alei, ridicarea şi repoziţionarea monumentelor funerare căzute, refacerea unora dintre ele, respectiv instalarea unor panouri explicative şi a unor indicatoare. Toate acestea ar urma să facă din cimitirul evreiesc o destinaţie importantă pentru turiştii care vizitează Alba Iulia. Obiectivul este, în prezent, necunoscut majorităţii locuitorilor oraşului, deşi se află într-o zonă accesibilă.

De întreţinerea curentă se ocupă o familie care locuieşte în apropierea cimitirului. De la aceasta am aflat că ultima înmormânare a avut loc aici în urmă cu doi ani şi că au mai existat câteva lucrări reparaţii la unele monumente funerare. În fiecare an, cimitirul este vizitat de evrei din Israel şi SUA, care vin la Alba Iulia pentru a se reculege la mormintele unor membri de familie.

În afară de cimitir, în planurile administraţiei locale se află şi restaurarea sinagogii, de pe strada Tudor Vladimirescu. Clădirea datează din anul 1656 şi este folosită în prezent destul de rar de comunitatea evreiască din Alba, care mai numără doar 43 de persoane. Proiectul va fi pus în practică în colaborare cu istorici şi specialişti în iudaistică din România.

Reprezentanţii comunităţii evreieşti susţin că iniţiativa este benefică. „Este lăudabilă iniţiativa la cât de mică este comunitatea evreiască. Deocamdată noi nu am fost incluşi proiect. Sperăm să se întâmple pe viitor. Cimitirul şi sinagoga pot fi vizitate şi în prezent dacă avem solicitări“, a spus Lia Borza.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite