Cererea privind suspendarea licitaţiei de la Cupru Min, respinsă de Tribunalul Alba

Cererea privind suspendarea licitaţiei de la Cupru Min, respinsă de Tribunalul Alba

Cariera de la Roşia Poieni, unde se află cel mai mare zăcământ de cupru din România

Tribunalul Alba a respins solicitarea Asociaţiei „Salariaţii Cupru Min“ privind suspendarea ofertei de acţiuni prin licitaţie cu strigare pentru societatea Cupru Min SA Abrud. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Asociaţia salariaţilor de la exploatarea minieră Cupru Min SA a demarat mai multe procese la instanţele din Alba Iulia, prin care solicită suspendarea, respectiv anularea licitaţiei şi a Hotărârii de Guvern din 2006 pentru aprobarea Strategiei de restructurare, privatizare şi atragere de investiţii în domeniul minier şi a anexei actului normativ.

Salariaţii au pierdut până acum procesele privind suspendarea efectelor celor două documente, primul în aprilie la Curtea de Apel, iar al doilea în 18 mai la Tribunalul Alba. Urmează ca instanţele de judecată să se pronunţe pe fond cu privire la cererile de anulare formulate de Asociaţia Salariaţilor. La Curtea de Apel, următorul termen va avea loc în 5 iunie 2012. În aceeaşi zi se va judeca la Tribunal cererea Asociaţiei Salariaţilor privind anularea licitaţiei.

Asociaţia salariaţilor consideră în plângerile civile că decizia de privatizare s-a făcut cu încălcarea legislaţiei, iar metoda licitaţiei cu strigare nu este cea mai potrivită pentru a vinde societatea cu capital de stat. De asemenea, angajaţii de la Cupru Min doresc ca instanţa să le ofere dreptul de preemţiune asupra acţiunilor societăţii, care le-a fost refuzat de Guvern.

Licitaţia organizată în luna martie pentru vânzarea Cupru Min a fost un eşec. Compania canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia cu o ofertă de 200 de milioane de euro, dar nu na fost de accord cu condiţiile impuse de Ministerul Economiei astfel încât contractual nu a mai fost semnat. Reprezentanţii Guvernului au anunţat că procedura de privatizare va fi reluată. Zăcământul de la Roşia Poieni administrat de exploatarea minieră are 900 de milioane de tone, reprezentând 60 la sută din rezerva de cupru României. Societatea are în prezent aproximativ 450 de angajaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: