Ceremonie religioasă pe muntele Petreasa din Apuseni, la 4 ani de la accidentul aviatic în care au murit Adrian Iovan şi Aura Ion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujba de parastas a avut loc la căsuţa din lemn ridicata pe munte. Foto: ziarulunirea.ro
Slujba de parastas a avut loc la căsuţa din lemn ridicata pe munte. Foto: ziarulunirea.ro

Circa 100 de persoane au urcat sâmbătă, 20 ianuarie, pe masivul Petreasa din Munţii Apuseni pentru a participa la parastasul organizat de Romaniţa Iovan în memoria fostului său soţ, Adrian Iovan, şi a studentei Aura Ion, decedaţi în accidentul aviatic de acum 4 ani.

Romaniţa Iovan a venit pe munte împreună cu fiul lor Albert. Participanţii, rude şi apropiaţi ai lui Adrian Iovan, dar şi foarte mulţi localnici, au urcat, sâmbătă, pe Vârful Petreasa, în locul unde, în 20 ianuarie 2014, a avut loc accidentul aviatic în urma căruia au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, iar copilotul şi patru medici au fost răniţi.Unul dintre participanţi, fostul primar din Horea, Corneliu Olar, în prezent deputat, a declarat pentru news.ro, că la parastasul de pe Vârful Petreasa au fost aproape 100 de persoane, care au fost nevoite să urce o bună bucată din drum pe jos, prin zăpadă, pentru că utilajele de deszăpezire nu au putut deschide acea porţiune de drum.

„În ultimele zile s-a intervenit cu utilaje pe drum şi s-a deszăpezit o parte, însă a mai rămas o porţiune pe care trebuie să o urcăm pe jos, prin zăpada care este până la genunchi. Zăpada depăşeşte un metru, iar în zona accidentului are un metru şi douăzeci, chiar şi un metru şi jumătate. La parastas au venit apropiaţi şi rude ai lui Iovan din întreaga ţară dar şi localnici din Buteşti, Giurgiuţ, Zânzeşti şi Petreasa, sate aflate în apropierea locului unde a căzut avionul”, a spus Olar.

Potrivit acestuia dintre cei trei moţi salvatori, care au ajuns primii în 2004 la epava avionului, a fost prezent doar Gheorghe Trif, ceilalţi doi, Argentin Todea şi Ghoerghe Giurgiu, nu au putut participa deoarece sunt plecaţi în străinătate lucrând ca şoferi pe TIR. Cei prezenţi asistă la slujba de pomenire oficiată de preoţi din zonă şi au aprins lumânări la locul tragediei. În această zonă localnicii au construit un mic altar de lemn şi au amplasat o cruce de mari dimensiuni.

parastas apuseni

În 20 ianuarie 2014, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

În acest caz a fost deschisă o amplă anchetă derulată de procurorii Secţiei parchetelor militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după ce în primă fază dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Dosarul este extrem de complex şi a presupus realizarea unor expertize tehnice dar şi audierea a peste 300 de persoane care au participat la operaţiunea de salvare sau care au avut atribuţiuni în acest domeniu. Până în prezent nu a fost decisă nicio soluţie în dosar. Ancheta CIAS a arătat, doar, că vinovat d eproducerea accidentului ar fi pilotul Adrian Iovan, care a ignorat avertismente şi atenţionări şi s-a aventurat cu aeronava peste Munţii Apuseni deşi condiţiile meteorologice era potrivinice. 

Citiţi şi:

Mari personalităţi ale lumii cu origini româneşti. Ce actori, politicieni şi muzicieni au legături cu România 

Primul ”pool park” cu tobogane de zeci de metri lungime din Alba va fi realizat de o firmă privată

Ce înseamnă metoda „lover-boy“ şi cum este folosită de traficanţii de persoane.  Minoră agresată fizic şi obligată să se prostitueze la Alba Iulia

Ce înseamnă termenii RSVP şi ASAP. De ce este important să se răspundă atunci când sunt trecuţi într-o invitaţie

Dosarul ”Batthyaneum”: dispută privind traducerea din latină a denumirii ”Provincia Transilvania”

Ce semnifică informaţiile trecute pe anvelope. Sfaturi importante pentru şoferi 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite