Cercetători români şi francezi vor să stabilească vârsta Gheţarului de la Scărişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peşterea Gheţarul de la Scărişoară a găzduit recent o echipă de cercetători din Franţa şi România care au prelevat probe pentru a determina vârsta blocului de gheaţă, precum şi evoluţia acestuia de la formare ş până în prezent.

Echipa de cercetători francezi de la Laboratorul de Glaciologie şi Geofizica Mediului din Grenoble a fost completată cu speologi de la Institutul de “Emil Racoviţă” (Bucuresti şi Cluj), Institutul de Biologie al Academiei Romane, Universitatea din Suceava şi de reprezentanţi ai Asociaţiei Speologice Sfinx din Gârda de Sus, care au acordat sprijin tehnic.

În cadrul acestor cercetari exploratorii au fost prelevate carote din mai multe puncte din blocul de gheaţă, unele cu ajutorul unei foreze aduse de echipa franceză, altele cu o foreza adusa de cercetatorul Aurel Perşoiu de la Universitatea Suceava.

Pentru echipa franceza, formată din cercetătorii Patrick Ginot şi Joel Savarino, blocul de gheaţă adapostit în peştera Gheţarul Scărişoara este deosebit de interesant din punct de vedere ştiinţific. “Cu siguranţă sunt lucruri care pot folosi la reconstrucţia climei. Trebuie înţeles cum acest bloc de gheaţă a evoluat, care este dinamica blocului de gheaţă, dacă în prezent este o acumulare sau o scadere a acestuia, precum şi de înţelegerea proceselor care au dus la formarea lui”, a declarat Patrick Ginot.

image

Click pe poză pentru galerie foto

Cercetatorii de la Instututul de Speologie “Emil Racoviţă” doresc ca prin intermediul carotei obţinute să poată determina vârsta blocului de gheaţă şi dinamica climatului din zonă. Prezenţa cercetătorilor de la Institutul de Biologie al Academiei Romane a fost determinată de intanţia de a studia microorganismele din gheaţă. „Este un proiect despre biodiversitatea microbiană din gheaţa perenă din peşteră”, a spus Cristina Purcărea.

Gheţarul de la Scărişoara este important pe plan ştiinţific internaţional datorită faptului că are un volum estimat la peste 120 mii metri cubi de gheaţă, fiind astfel cel mai mare bloc de gheaţă subterană din lume.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite