Centrul Blajului îşi va schimba radical înfăţişarea. Primăria a lansat un concurs pentru găsirea celor mai bune soluţii tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona centrală din Blaj va intra într-un amplu proces de reamenajare. Administraţia locală a lansat un concurs pentru găsirea de soluţii tehnice care urmăresc rezolvarea problemelor privind traficul rutier, zonele de parcare, dar şi punerea în valoare a clădirilor şi a zonelor pietonale, pe mai multe străzi din oraş.

Proiectul de amenajare urbană ar urma să aducă şi elemente inovative pentru România, soluţii moderne, dar care nu se vor îndepărta de tradiţia arhitecturală şi istorică a Blajului.

Primăria din Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) un concurs de soluţii pentru obiectivul „Amenajare urbană în municipiul Blaj – Bulevardul Republicii, strada Tudor Vladimirescu parţial, strada Popa Şapcă, strada Astra, strada Timotei Cipariu, strada Mitropolit I. Vancea, strada Petru Pavel Aron parţial”. Valoarea estimată a contractului este de 200.000 de lei.

Având în vedere importanţă istorică a Blajului cât şi faptul că toate aceste străzi se situează în zona centrală a municipiului Blaj, în imediata apropriere sau învecinaţe cu centrul istoric, zona parcului central, autoritatea contractantă îşi doreşte realizarea unui proiect arhitectural valoros, semnificativ care să rezolve dificultăţile întâmpinate în ceea ce priveşte traficul rutier, zonele de parcare, punerea în valoare a clădirilor semnificative şi a zonelor pietonale prin soluţii moderne, dar care să nu se îndepărteze de tradiţia arhitecturală şi istorică a Blajului. Administraţia locală doreşte găsirea unei soluţii tehnice contemporane în cadrul unui proiect prietenos cu mediul şi cu tradiţia arhitecturală a Blajului care să se realizeze pe amplasamentul celui vechi şi care să aducă şi elemente inovative pentru România, elemente de noutate în cadrul unei soluţii tehnice şi artistice din partea unor arhitecţi. 

Potrivit tematicii de concurs, propunerea trebuie să fie personalizată tinând cont de specificul Blajului, al zonei centrale şi a clădirilor învecinate străzilor din proiect. Soluţia trebuie să formeze un tot unitar care să îmbine plăcut tranziţia de la clasic la cotidian, de la zona centrală modernizată la zona istorică. Soluţiile trebuie să se bazeze pe tehnici cotidiene fără a fi în contradicţie cu tehnicile tradiţionale utilizate la realizarea unor astfel de proiecte sau la estetica clădirilor adiacente. De asemenea, acestea trebuie să cuprindă elemente inedite pentru România, fie de avantgardă atât tehnică cât şi de compoziţie.

Imagine indisponibilă

De asemenea, proiectul trebuie să acorde o atenţie deosebită tratamentului nediscrimatoriu pentru persoanele cu deficienţe, zonelor pietonale, trotuarelor dar şi transportului nemotorizat şi a transportului în comun. În acest sens soluţia va descrie şi va îngloba nu numai prevederile legale aplicabile dar şi soluţii suplimentare inovative. Se va explica în ce consta acest caracter şi cum va putea fi valorificat de utilizatori (populaţie).

„Dezbaterile publice şi profesionale locale au relevat în ultimii ani, în tot mai multe comunităţi locale, nevoia de a putea trăi oraşul, în special centrul său, în ritm lent, în pas de plimbare. Deşi în alte locuri se doreşte doreşte pietonalizarea extensivă, la Blaj nu este cazul. Se poate încerca o soluţie de pietonalizare care să nu fie exclusivă – de eveniment, a unora dintre aceste străzi sau a unor porţiuni din acestea (Bulevardul Republicii şi străzile adiacente). Zona va putea deveni pietonală în anumite intervale orare sau ocazional, în cadrul evenimentelor comunitare. În acest caz se vor propune soluţii privind rezervarea unui procent important din acest spaţiu public utilizării pietonale fapt care va permite diversificarea activităţilor cotidiene desfăşurate aici”, se precizează în caietul de sarcini aferent procedurii de achiziţie publică.

Funcţia comercială va fi încurajată în fronturile imobilelor care permit acest lucru şi în curţile cu posibil acces public. Oraşul este trăit în primul rând de locuitorii săi şi secundar se adresează turiştilor, fapt care se doreşte susţinut prin caracterul spaţiilor comerciale şi al serviciilor din zonă, propus de către concurenţi. Funcţia de eveniment va fi încurajată prin soluţii de transformare facilă a spaţiului şi total reversibile pentru adaptarea sa la diferite situaţii. Se vor studia scenarii de amplasare a dotărilor de tip scene mobile cu toate componentele conexe (generatoare, sunet, panouri de ecrane, backstage, accesul artiştilor la scenă, perimetre de protecţie, depozitări temporare, regie etc.) a standurilor de vânzare, a teraselor în aer liber cu spaţii de servire a mesei aşezat şi în sistem snack bar, circulaţii pentru public şi aprovizionare cu marfă, acces auto greu pentru descărcare logistică. Se recomandă studierea experienţei şi profilului funcţional al evenimentelor deja consacrate – Zilele Blajului, Târgul Căciulilor, Zilele Mierii.

Imagine indisponibilă

  

”Proiectarea unor soluţii polivalente este preferabilă zonificării şi mobilierului specific destinat exclusiv fiecărei funcţiuni în parte, respectiv fiecărei categorii de utilizatori. Gradul de utilizare a spaţiului în diferitele momente ale zilei, săptămânii sau anului este maximizat prin satisfacerea concomitentă sau alternativă a nevoilor de siguranţă, relaxare, joc şi socializare a copiilor şi adulţilor cu vârste şi interese variate. Bulevardul Republicii, strada Popa Şapcă şi strada Tudor Vladimirescu parţial au prestigiul celor mai cunoscute străzi din oraş, străzile Astra şi Timotei Cipariu sunt unele dintre cele mai vechi din Blaj care fac legătura între zona centrală şi zona istorică, iar străzile Mitropolit Vancea şi Petru Pavel Aron sunt unele dintre cele mai vechi din Blaj care adăpostesc unele dintre cele mai importante monumente istorice sau semnificative clădiri din Blaj. Aceste aspecte se doresc valorificate şi maximizate.

Soluţia de amenajare va folosi un limbaj arhitectural-urbanistic contemporan, dar cu discreţie şi respect faţă de valorile patrimoniale. Elemente de accent cu o puternică personalitate vor putea fi propuse în baza unei argumentaţii solide. Concursul solicită mai degrabă o soluţie pragmatică şi poetică, mai puţin aspecte decorative pregnante”, se mai susţine în caietul de sarcini.

Citiţi şi:

Cum au relatat spionii CIA ultimul congres al dictatorului Ceauşescu: „Schimbări majore vor urma cu rapiditate, poate însoţite de violenţe“

 

Papa Francisc a numit cel mai tânăr episcop din lume. Este român, a studiat la Blaj şi la Roma şi are 38 de ani

 

Este în România incinerarea o practică a elitelor? Răspunsul oferit de un istoric care studiază fenomenul

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite