Celebră fabrică comunistă din Alba Iulia, vândută unui investitor din Spania după 4 ani de la faliment. Legătura cu Palatul Parlamentului şi Banca Naţională

Celebră fabrică comunistă din Alba Iulia, vândută unui investitor din Spania după 4 ani de la faliment. Legătura cu Palatul Parlamentului şi Banca Naţională

Intrarea în incinta platformei Incov SA

Activele fostei fabrici comuniste Incov SA Alba Iulia, unde se fabricau cele mai mari covoare din România, au fost vândute în cadrul procedurii de faliment unui investitor din Spania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cumpărătorul ar urma să demareze activităţi de producţie în uriaşa hală unde s-au fabricat zeci de ani celebrele covoare purtând marca Incov. 

Bunurile mobile şi imobile din averea debitorului falit SC Incov SA, reprezentând activul „Fabrică de covoare”, au fost vândute la licitaţie publică către Alfopeco Trading SRL, cu sediul social în satul Ampoiţa din comuna Meteş. Societatea deţinută de un investitor spaniol a plătit în total 2.400.000 de euro, fără TVA, din care 2.000.000 de euro pentru bunurile imobile, terenuri şi construcţii şi 400.000 de euro pentru bunurile mobile reprezentând mijloace fixe, stocuri de covoare, stocuri de materii prime, materiale consumabile şi obiecte de inventar, bunuri casate sau date în consum şi nefolosite, containere metalice etc. Suprafaţa construcţiilor depăşeşte 30.000 de metri pătraţi, în timp ce terenul aflat în proprietatea firmei este de aproape şapte hectare.
 
Prima licitaţie pentru vânzarea bunurilor mobile şi mobile de pe platforma industrială, organizată în 2015, avea un preţ de pornire de 6,5 milioane de euro, fără TVA. Fabrica de covoare Incov Alba Iulia era pe vremea regimului comunist cel mai important producător din domeniu în România şi unul dintre cei mai mari din estul Europei. Covoarele Incov ajungeau în aproape toate casele românilor, în sedii de instituţii şi erau exportate în multe ţări.
 
 
După 35 de ani de activitate societatea a ajuns în faliment, decizia fiind pronunţată în 2014 de Tribunalul Alba. Incov era în procedura de insolvenţă din decembrie 2008, dar planul de reorganizare aprobat în 2009, modificat şi extins ulterior, nu a putut fi îndeplinit astfel încât Tribunalul Alba a pronunţat falimentul la solicitarea administratorului judiciar. Prima consecinţă a falimentului a fost concedierea a peste 70 de angajaţi. Unul din specificul activităţii fabricii Incov era fabricarea covoarelor de dimensiuni foarte mari.
 
Astfel de obiecte se găsesc în prezent la Palatul Parlamentului, Banca Naţională a României, Cercul Militar, Hotelul Intercontinental. Fabrica Incov din Alba Iulia, fondata în 1979, a fost preluată în 2006 de catre grupul Acvila din Republica Moldova. Datoriile societăţii la momentul declarării falimentului depăşeau suma de 10 milioane de euro. Cei mai importanţi creditori din totalul celor 72 câţi s-au însris la masa credală sunt BCR şi DGFP Alba. Printre creditori se află şi firme din grupul Acvila, precum şi parteneri de afaceri din Belgia.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările