Cele mai spectaculoase evadări din istorie. Infractori celebri care au scăpat din închisoare în mod adesea incredibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închisorile au fost, atât în trecut, cât şi în prezent, locuri de unde s-a putut evada. În istorie au existat nenumărate tentative de evadare, multe dintre acestea fiind duse până la capăt.

Aventurile deţinuţilor care reuşesc să scape din detenţie prin mijloace din cele mai ingenioase au făcut subiectul multor romane şi filme. Majoritatea protagoniştilor acestor aventuri sunt curajoşi şi extrem de inventivi şi îşi păstrează calmul în cele mai tensionate situaţii.

Infractorul englez specializat în evadări

Joseph Bolitho Johns a fost unul dintre cei mai celebri infractori englezi şi protagonistul a numeroase evadări din închisoare. A fost arestat pentru prima oară pe 15 noiembrie 1848 pentru furt, după ce furase alimente dintr-un magazin. A pledat nevinovat, dar a fost condamnat la închisoare şi transportat în colonia penitenciară din vestul Australiei. La scurt timp după condamnare, a fost graţiat, dar nu şi-a schimbat metehnele. A doua oară a fost prins furând cai, a fost închis, dar a reuşit să evadeze din nou. Urmărit în întreaga ţară, Johns a fost capturat şi încarcerat a treia oară.

Nici acum n-a petrecut prea mult timp în detenţie, fiind eliberat în februarie 1864 pentru bună purtare. Un an mai târziu, bărbatul a fost arestat din nou, pentru uciderea viţelului unui bărbat. Din nou, Johns a pledat nevinovat, dar a fost condamnat la 10 ani de detenţie. Nu s-a lăsat, însă, descurajat şi în curând a evadat din nou, împreună cu un alt deţinut. Cei doi au comis mai multe jafuri, deşi autorităţile erau pe urmele lor. A urmat o serie de arestări şi evadări, iar într-un final Johns a fost condamnat la 5 ani de muncă silnică. A fost transportat la închisoarea Fremantle. Pentru a se asigura că nu mai evadează, gardienii l-au legat de gât şi l-au pus într-o celulă securizată, construită special pentru el.

Imagine indisponibilă

Deşi mulţi s-ar fi dat bătuţi, Johns a reuşit să scape din nou. Pe 7 martie 1867, bărbatul a evadat printr-o gaură pe care a săpat-o în zidul închisorii, după ce a reuşit să scape de lanţuri. Şi-a continuat fărădelegile timp de încă doi ani, iar în 1869 a fost prins furând vin. A fost condamnat la încă patru ani de închisoare, în aceleaşi lanţuri din care scăpase. Norocul nu l-a părăsit, însă, nici de această dată. Aflând de faptele lui, guvernatorul Frederick Weld a fost atât de impresionat încât a decis să-l elibereze. Astfel, în 1871, Johns a părăsit închisoarea. Şi-a petrecut restul vieţii ba în închisoare, ba în libertate şi a murit în 1900 de demenţă senilă, într-un spital psihiatric.

Evadare spectaculoasă din lagărul de la Auschwitz

Una dintre cele mai spectaculoase evadări dintr-un lagăr nazist este cea a deţinutului Kazimierz Piechowski. În

Imagine indisponibilă

1942, bărbatul se afla în lagărul de la Auschwitz şi părea că soarta îi e pecetluită. Piechowski era deţinut politic şi fusese capturat de nazişti după înfrângerea mişcării poloneze de rezistenţă. Pe 20 iunie 1940, 313 deportaţi polonezi, printre care şi Piechowski, au fost transferaţi la Auschwitz. La exact doi ani de la acest moment, pe 20 iunie 1942, bărbatul, împreună cu un locotenent din Varşovia, un preot din Wadowice şi mecanicul Eugeniusz Bendera au „copt” un plan de evadare.

Cunoscând germana la perfecţie, Piechowski a preluat comanda grupului. Mecanicul, care avea voie să conducă, s-a furişat şi a reuşit să fure o maşină aparţinând trupelor SS. În tot acest timp, ceilalţi trei au pătruns într-un depozit, de unde au furat uniforme şi muniţie. Apoi, toţi patru s-au îmbrăcat în uniformele SS, iar Piechowski s-a aşezat pe scaunul din faţă al maşinii. Cu Bendera la volan şi ceilalţi doi în spate, deţinuţii s-au îndreptat către poarta principală a lagărului. Transportau cu ei şi un raport confidenţial, pe care urmau să-l predea mişcării de rezistenţă poloneze. La ieşire, cei patru au trecut printr-un moment extrem de tensionat, deoarece poarta nu era deschisă. Într-un moment de inspiraţie, Piechowski a deschis portiera, s-a aplecat spre gardian pentru a-i arăta însemnele de pe uniformă şi i-a comandat să deschidă poarta. Uşile s-au deschis, iar cei patru au reuşit una dintre cele mai memorabile evadări din închisoare din întreaga istorie.

Cheie confecţionată după un model din broşura închisorii

Datorită inspiraţiei pe care a avut-o, australianul Daniel Luthur Heiss a devenit protagonistul unei evadări din închisoare memorabile. În 1993, Heiss era încarcerat în penitenciarul Berrimah, ispăşindu-şi pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru omor. Citind broşura informativă pentru deţinuţi, Heiss a observat imaginea unei chei şi s-a gândit s-o copieze, în speranţa că se va potrivi undeva. Norocul a făcut ca respectiva cheie să fie chiar cheia universală a închisorii, care deschidea orice uşă.

Heiss şi un alt deţinut, care fusese bijutier, au confecţionat forma brută a cheii, pe care au perfecţionat-o apoi din mai multe încercări. „Înarmaţi” cu cheia potrivită, Heiss şi colegul său au reuşit să iasă din incintă. Apoi, au reuşit să se caţere peste gardurile cu sârmă ghimpată şi să fugă. Bucuria n-a ţinut, însă, prea mult. Au fost prinşi 12 zile mai târziu, iar broşura a fost modificată.

Evadări cu elicopterul

Pascal Payet şi cei trei complici ai săi au fost arestaţi în ianuarie 1999, la Paris, pentru jaf şi crimă. Au fost condamnaţi la închisoare şi încarceraţi în penitenciarul din Luynes. Acesta avea să fie începutul unor aventuri demne de filmele de acţiune. Pe 12 octombrie 2011, Payet a organizat o evadare spectaculoasă, deturnând un elicopter alături de un alt deţinut. Cei doi au fost, însă, prinşi şi trimişi din nou după gratii. Pe 14 aprilie 2013, Payet a organizat o nouă evadare cu elicopterul, de data aceasta împreună cu cei trei complici ai săi.

Imagine indisponibilă

Din păcate pentru el, Payet a fost prins trei săptămâni mai târziu. Astfel, condamnarea de 30 de ani i-a fost suplimentată cu încă 7 ani, pentru încercarea de evadare. În închisoare, Payet era ţinut sub strictă supraveghere. În ciuda acestui fapt, pe 14 iulie, profitând de ceremoniile de ziua naţională a Franţei, bărbatul a reuşit să scape încă o dată, tot cu un elicopter deturnat. A fost prins pe 21 septembrie, în Spania, şi transferat într-o închisoare al cărei nume este ţinut secret, din motive de securitate.

Pe 12 septembrie 2012, sud-coreeanul Choi Gap-bok a fost arestat pentru jaf şi închis în penitenciarul din oraşul Daegu. Având o experienţă de 23 de ani în practicile yoga, s-a folosit de abilităţile pe care le avea pentru a scăpa din detenţie. Operaţiunea s-a derulat în 17 septembrie 2012, Choi Gap-bok  a început operaţiunea. S-a uns pe întregul trup cu ulei şi s-a strecurat prin… fanta din uşa celulei, prin care deţinuţii îşi primesc mâncarea. Întreaga operaţiune i-a luat doar 34 de secunde, deşi fanta avea doar 15 centimetri înălţime şi 45 de centimetri lăţime. Evadatul a fost capturat din nou pe 22 septembrie şi a fost pus într-o celulă cu o fantă mai mică.

Citiţi şi:

 

Febra aurului în Apuseni. Cum îşi recuperează urmaşii foştilor proprietari de şteampuri metalul preţios confiscat de regimul comunist

 

Evaziune fiscală cu firme ”fantomă” deschise pe numele soacrei. Închisoare cu suspendare pentru doi administratori din Alba

 

ICOMOS România protestează faţă de acţiunea Guvernului de a opri înscrierea Roşiei Montane în UNESCO: ”Este ceva cu totul condamnabil şi inadmisibil”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite