Cel mai devastator cutremur din istoria omenirii: peste 800.000 de victime. „Munţi şi râuri şi-au schimbat locurile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremurul din Chian a dus la apariţia unor crăpături uriaşe în pământ
Cutremurul din Chian a dus la apariţia unor crăpături uriaşe în pământ

Cutremurul care a avut loc în China în 23 ianuarie 1556 este considerat cel mai devastator seism din toate timpurile.

Numărul toatal al persoanelor care au murit în ruma seismului din ianuarie 1556 este de 830.000. Studiile recente au arătat că magnitudinea acestui cutremur ar fi fost undeva în jurul lui 8 pe scara Richter. Din această cauză, replicile s-au simţit aproape o jumătate de an. Arhivele istorice deseori marchează evenimentul ca fiind Marele Cutremur Jianjing deoarece a avut loc în timp ce pe tron se afla împăratul Jiajing,

Pe porţiuni de sute de kilometri pătraţi, totul a fost devastat; crevase de peste 20 de metri s-au căscat în pământ. Mai mult de 97 de districte din provinciile Shaanxi, Shanxi, Henan, Gansu, Hebei, Shandong, Hubei, Hunan, Jiangsu şi Anhui au fost afectate. În Huaxian, fiecare clădire şi cămin au fost demolate, ucigând mai mult de jumătate din rezidenţii acestui oraş.

O suprafaţă cu o rază de 840 km a fost devastată, iar în unele zone 60% din populaţie a fost ucisă. Cărturarul Qin Keda a remarcat că cei mai mulţi au pierit pentru că au încercat să fugă în loc să se ascundă. Colecţiile de sculpturi au avut şi ele de suferit, dintre cele 114 grupări statuare Kaicheng 40 au fost distruse de cutremur. De asemenea, unele pagode s-au scufundat cu câţiva metri. 

harta cutremur china

Harta provinciilor afectate de cutremur

Descrierea fenomenului, aşa cum apare în analele chineze: "Munţi şi râuri şi-au schimbat locurile lor, iar drumurile au fost distruse. Pământul s-a ridicat deodată, creând noi dealuri care nu existaseră până atunci, în timp ce dealurile existente au devenit vai. În diferite părţi, a ţâşnit apă şi a dat naştere la noi râuri. Palate, temple, ziduri s-au prăbuşit brusc, nerămânând din ele decât un morman de piatră".

În China, la vremea respectivă, domnea dinastia Ming, iar în zona în care s-a produs calamitatea, cei mai mulţi oameni locuiau într-un fel de peşteri de suprafaţă făcute de-a lungul timpului de vânt (yaodong). Populaţia a improvizat locuinţe din lutul moale, de unde şi numărul imens de victime. Cutremurul a cauzat alunecări de teren care au nimicit peşterile. După cutremur, provincia Shaanxi, cea mai grea încercată, a rămas pentru multă vreme pustiită. Astăzi este din nou populată dens, cu 37 de milioane de locuitori, care ocupă 205.000 km².

Citiţi şi:

 

Primăria oraşului Zlatna a fost închisă după ce un angajat de 77 ani a fost confirmat cu coronavirus. Funcţionarii au fost izolaţi la un hotel

 

Mesajul emoţionant al unei paciente vindecate de coronavirus către asistenta care a îngrijit-o: „Ştiu că totul va fi bine“

 

Pedeapsa penală primită de un profesor acuzat de purtare abuzivă. A agresat fizic, cu pumnul şi palma, doi elevi de liceu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite