Cea mai scumpă carte din toate timpurile. Pentru ce a plătit Bill Gates aproape 31 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuscrisul a fost cumpărat de Bill Gates cu o sumă foarte mare de bani
Manuscrisul a fost cumpărat de Bill Gates cu o sumă foarte mare de bani

Cea mai scumpă carte din lume este Codex Leicester, un faimos manuscris al lui Leonardo Da Vinci, cumpărat de Bill Gates, în 1994.

Miliardarul Bill Gates, proprietarul companiei Microsoft, a plătit pentru această carte suma de 30,8 milioane de dolari

Manuscrisul de 72 de pagini a fost scris între anii 1506-1510, la Florenţa şi Milano, şi este un fel de „agendă” a faimosului artist şi inventator, conţinând desene, schiţe (unele reprezentând maşinării futuriste), notiţe, diagrame etc. Da Vinci a scris despre Pământ în raport cu Luna şi Soarele, despre meteorologie, despre geologie, despre posibile invenţii ş.a.

Manuscrisul, după cum sugerează cuvântul în sine, este scris de mână, dar într-o manieră neobişnuită. Da Vinci a scris de la dreapta spre stânga, folosindu-se de o oglindă; artistul era stângaci şi, cel mai probabil, a optat pentru acest procedeu pentru a evita mânjirea paginii cu cerneală, lucru care s-ar fi întâmplat în cazul scrierii obişnuite, de la stânga la dreapta. Unii spun că îi plăcea ca, în felul acesta, să îşi codifice ideile.

Denumirea manuscrisului – Leicester – vine de la un fost proprietar al acestuia, Thomas Coke, conte de Leicester, care l-a achiziţionat în anul 1717, când, în timpul unei călătorii în Italia, l-a descoperit în posesia pictorului Giuseppe Ghezzi, care, la rândul lui, îl descoperise într-un cufăr. Manuscrisul a rămas în familia de Leicester timp de mai bine de două secole şi jumătate, respectiv până în 1980, când a fost cumpărat de colecţionarul de artă Armand Hammer pentru suma de doar 5,6 milioane de dolari.

manuscris bill gates

La moartea lui A. Hammer, preţiosul manuscris a intrat în posesia Muzeului de Artă şi Centrului Cultural „Armand Hammer”, care l-a scos la licitaţie, fiind achiziţionat de Bill Gates pentru suma senzaţională, amintită deja, de aproape 31 de milioane de dolari, adică de două ori şi jumătate mai mult decât se plătise vreodată pentru un manuscris până la data aceea.

Bill Gates este un bibliofil cunoscut, colecţia sa incluzând cărţi rare. De-a lungul sfertului de secol de când se află în posesia manuscrisului, acesta a împrumutat Codex Leicester unor muzee din diverse colţuri ale lumii (Dublin, Tokyo, Sydney) pentru a fi expus publicului.

Citiţi şi:

 

Preotul cu 35 de copii: i-a luat din stradă şi i-a crescut ca şi cum ar fi fost ai lui: „Mulţi au făcut şcoli şi au ajuns oameni“

 

Cine a inventat cuvântul „alo“, utilizat zilnic de milioane de oameni. Legătura cu strigătul de vânătoare la vulpi

 

FOTO Descoperiri arheologice în timpul restaurării Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite