Cea mai mare producţie de grâu din ultimii cinci ani în Alba. Brutarii cresc preţul pâinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţie record la grâul recoltat în 2011
Producţie record la grâul recoltat în 2011

Cultivatorii de grâu din Alba vorbesc de cea mai bună producţie din ultimii cinci ani. Împreună cu veştile bune apar, desigur, şi cele proaste: preţul pâinii va creşte.  Producţia de grâu din Alba ar trebui să asigure necesarul de consum pentru cel puţin 15 luni, susţin specialiştii.

Oficialii din agricultură vorbesc de producţii de grâu record în Alba recoltate de pe cele aproape 18.000 de hectare.

„Noi considerăm că este cea mai bună recoltă de grâu  din ultimii cinci ani în Alba. Producţia totală a fost 68.346  de tone. Producţia medie la hectar a fost de  3620 kilograme, faţă de 3190 cât a fost estimată. Recolte bogate au, în general, asociaţiile agricole care respectă verigile tehnologice şi tratamente fitosanitare şi sunt receptive la soiuri nou apărute în agricultură. Spre exemplu, la soiul Mulan producţia a fost de 7300 kilograme la hectar“, a spus Ioan Stanciu, directorul Direcţiei Agricole Alba.

Marii producători nu se grăbesc să vândă

Nicolae Nemeş este unul dintre cultivatorii de grâu care se poate mândri cu producţii de grâu şi de 7,3 tone  pe hectar la soiurile nou apărute. „Producţia de grâu din acest an este una foarte bună. Faţă de anul trecut este mai mare cu 400 de kilograme pe fiecare dintre cele 225 de hectare pe care am semănat grâu. Acum, am pe stoc în jur de 1.200 de tone. Este bun şi din punct de vedere calitativ, conţinutul în gluten este între 24 şi 32. Am primit oferte de la firmele de profil din industria de panificaţie din Alba, dar şi din judeţele limitrofe. Deocamdată, nu mă grăbesc să-l vând. Acum, preţul pe piaţă este de 70  de bani pe kilogram. Anul trecut am vândut toată producţia, la preţul de un leu pe kilogram“, a spus Nicolae Nemeş, de la S.C.  Vinţana Vinţu de Jos.

Alţii producători se văd nevoiţi să vândă o parte din grâne, pentru a face loc în hambare recoltelor de toamnă. „Eu sunt nevoit să vând aproximativ 30 la sută din cantitate de 1300 de tone de grâu  pe care am recoltat-o în această vară. Şi asta, din raţiuni de spaţiu. Dacă nu aş vinde acum, nu aş avea unde depozita recolta de floarea soarelui în septembrie. Apoi 430 de tone trebuie să o dau proprietarilor de terenuri  pe care le-am arendat“, a declarat  Emil Marian, de la S.C.Fitomar S.R.L. Vinţu de Jos.

Producătorii spun că au investit pentru fiecare hectar cultivat cu grâu în jur de 2.000 lei, la care se adaugă încă 500 de lei la fiecare hectar, cheltuieli legate de recoltatul şi transportul grânelor din câmp în hambare. Un cultivator care a obţinut o producţie de 5 tone pe hectar ar câştiga acum în jur de 4.000 lei, în condiţiile în care tona  de grâu se vinde cu cel mult 800 de lei.

Preţul pâinii va creşte

Oficialii din agricultură spun că producţia de 68.000 de tone de grâu din Alba ar acoperi confortabil consumul pentru cel puţin 15 luni,  în condiţiile în care necesarul lunar este de 4.500 de tone. Roadele pentru care sunt fericiţi producătorii nu se vor simţi însă, în buzunarul omului de rând. Producătorii de pâine spun că, deşi producţia este una recod, pâinea nu se va ieftini. Diimpotrivă, preţul va creşte din toamnă.

“Din punctual meu de vedere nu există nicio şansă ca pâinea şi produsele de panificaţie să fie cumpărate de consumatorul final la un preţ mai mic decât este acum.  Noi mâncăm în acest moment pâine făcută din grâu pentru care s-a plătit peste un leu pe kilogram. Chiar dacă acum preţul grâului este de 60 de bani pe kilogram, situaţia nu va fi în avantajul nostrum, al producătorilor de pâine.  Puţini producători îşi vând grâul acum, majoritatea îl comercializează în lunile de iarnă, când preţul trece de un leu pe kilogram. Trebuie spus că noi nu discutăm cu omul din camp, ci cu cel care vinde fâina.

Apoi, preţul pâinii nu este influienţat doar de preţul grâului, ci şi de cel al utilităţilor şi nu în cele din urmă al carburanţilor şi al drojdiei, care recent s-a scumpit. Ca atare, din punctul meu de vedere preţul pâinii nu va scâdea, ci din contră va creşte din toamnă, după ce va creşte preţul la făină. Nu aş putea să vă spun acum cu cât“, a spus Vasile Pop, patronul unei brutării din Alba Iulia.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite