Ce urmează în caz de neplată a unei amenzi. Procedura prin care se poate ajunge la poprirea conturilor datornicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai comune amenzi sunt cele contravenţionale aplicate de poliţie
Cele mai comune amenzi sunt cele contravenţionale aplicate de poliţie

Neplata unor amenzi contravenţionale sau a celorlalte taxe şi impozite datorate bugetului locale pot crea neplăceri pentru datornici. Se poate ajunge chiar şi la popriri pe conturile persoanelor care au aceste datorii.

Amenzile contravenţionale, respectiv amenzile de circulaţie, se prescriu la împlinirea a 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care s-a primit amenda. Dacă însă, între timp, persoana este notificată în scris să plătească amenda, o dată sau chiar de mai multe ori, termenul de prescripţie de 5 ani se va calcula de la data ultimei notificări, şi nu de la data aplicării amenzii. Ceea ce înseamnă că, prin repetarea notificărilor, termenul de prescripţie poate fi, practic, prelungit peste cel iniţial.

Pe lângă aceste notificări, autorităţile publice locale au la îndemâna mijloacele prin care pot recupera sumele din amenzi (de circulaţie sau mijloacele de transport în comun) sau taxele locale restante. Se poate ajunge, astfel, până la popriri pe conturi bancare, salarii, până la sechestrul pe maşină sau pe imobile. Din momentul în care agentul constatator a încheiat un proces-verbal de constatare a unei contravenţii la regimul de circulaţie pe drumurile publice şi în care esti obligat să plătesti o amendă, ai la dispoziţie 48 de ore pentru a plăti jumătate din cuantumul acesteia. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face în integralitatea sa.

Mai departe, organele de poliţie, în termen de maxim 90 de zile de la emitere, trebuie să transmită procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei direcţiilor fiscale locale. Din momentul primirii, administraţia publică locală, prin direcţia de taxe şi impozite, are obligaţia de a trimite o somaţie contravenientului. Codul de Procedură Fiscală nu precizează un termen clar pentru trimiterea somaţiei, din momentul în care primăria a primit procesul-verbal de la autoritatea emitentă, de aceea nu poate fi considerată „pierdută” sau „uitată” amenda ta, dacă nu ai primit somaţia într-un termen rezonabil.

În maxim 15 zile de la primirea acestei somaţii, persoana trebuie să se prezinte a ghişeul direcţiei de plată pentru a achita amenda. Legislaţia nu prevede transmiterea somaţiei cu confirmare de primire, de aceea nu se poate invoca negăsirea hârtiei la cutia poştală. Dacă este vorba de amenzi neplătite, cum este situaţia pe care o analizăm, iar cuantumul acestora nu reprezintă vreo sumă considerabilă, de obicei se recurge la poprire pe conturi bancare sau pe salarii. Aceasta în situaţia în care persoana amendată este angajată şi are un venit. Dacă nu lucrează, atunci administraţia este în imposibilitatea de a încasa suma de bani, în situaţia în care nu se vrea plata benevolă a acesteia. În această situaţie se află multe primării din ţară, care au în evidenţe persoane ce au primit amenzi pentru prostituţie şi care nu vor putea fi încasate niciodată

Direcţiile de taxe şi impozite locale au posibilitatea de a obţine conturile bancare ale debitorilor, adresa şi locul de muncă. Băncile au obligaţia de transmitere a situaţiei conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Naţională a României, care mai departe poate transmite lista la Ministerul Finanţelor Publice iar acesta pune la dispoziţia direcţiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele de care au nevoie. Poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30% din veniturile înregistrate, iar sechestru nu se poate pune pe bunurile necesare vieţii şi muncii.

Orice persoană trebuie să păstreze dovada plăţii unei amenzi, integral sau pe jumătate. Sunt situaţii în care sistemul informatic nu deţine şi dovada plăţii amenzii, ci doar existenţa ei şi este posibil ca funcţionarii să mai solicite încă o dată achitarea acesteia. 

Citiţi şi:

FOTO Misterul ruinelor romane din Apuseni. Ce au descoperit arheologii în cea mai bogată zonă auriferă a României

Misterele Cetăţii Diodului, fortificaţia în care se refugiau în urmă cu sute de ani principii Transilvaniei

România lucrului prost făcut. Cum a cheltuit Primăria Alba Iulia 270.000 de euro pentru ştrandul inexistent

Tratament revoluţionar pentru cancer, disponibil oficial şi în România. Ce este şi cum funcţionează imuno-oncologia

Liceanul care a stat închis opt ani în temniţele comuniste. A aşteptat degeaba americanii care să salveze România de bolşevici

„Am stors bacşişul şi am stârpit corupţia“. Discursul lui Maniu din 1936, rostit pentru alegătorii de la Vinţu de Jos

    

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite