Ce spun cititorii Adevărul despre pensia de boală fără nicio zi de muncă: „Incredibil dar asta-i România, ţara tuturor posibilităţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensia poate fi obţinură prin plata unei asigurări sociale de 244 lei. Foto Arhivă
Pensia poate fi obţinură prin plata unei asigurări sociale de 244 lei. Foto Arhivă

Cititorii adevarul.ro critică posibilitatea existent în legislaţie ca o persoană să poată obţine o pensie de boală doar dacă achită o asigurare în valoare de 244 de lei. Situaţia a devenit posibilă după o hotărâre a Curţii Constituţionale din 2012. Cititorii site-ului Adevărul afirmă că România este cu adevărat ”ţara tuturor posibilităţilor”.

Curtea Constituţională a eliminat din Legea pensiilor articolul care condiţiona obţinerea dreptului la pensie de boală, de stagiul de cotizare la bugetul asigurărilor sociale. Cu alte cuvinte, era obligatoriu să ai vechime în câmpul muncii, ca să poţi fi pensionat pe caz de invaliditate. Dispariţia articolului respectiv a făcut ca numai în Alba, într-un an de zile, peste 400 de persoane să plătească asigurarea socială de 244 de lei o singură data şi să primească dreptul la pensie de 350 de lei pe lună. 

Cititorii adevărul.ro consideră că această prevedere legislativă este discriminatorie şi că, astfel, România a ajuns ”ţara tuturor posibilităţilor”.

”Şi ne mai plângem că n-or să mai fie bani de pensii. Păi parlamentarii ce fac?! Sau nu vor să îndrepte greşeală pentru că membri ai familiilor lor beneficiază de aceste drepturi. Halal să-ţi fie Românie”, a scris un cititor pe site-ul Adevărul.

„Incredibil dar asta-i România, ţara tuturor posibilităţilor. Cum să primeşti pensie şi tu nici măcar nu ai cotizat vreodată. De fapt hai să formulăm altfel: cu ce nesimţire poate merge un cetăţean român să ceară pensie când el nu a cotizat vreodată. Chiar am ajuns să ne furăm căciulă în toate domeniile. Bravo domnilor parlamentari mai aveţi puţin puţin şi duceţi România pe butuci”, susţine un alt cititor.

”Pe principiul ăsta vom avea tot felul de troglodiţi africani şi arăboi, luând pensii de la Statul Român fără să fi mişcat un deget în ţară asta! Fain, mergem tot în jos!”, a scris un alt cititor al ziarului.

Alţi cititori critică, de asemenea, sistemul actul de pensii şi neconcordanţele la calcularea veniturilor după zeci de ani de muncă:

„Ţară de asistaţi sociali! Tonul l-a dat Iliescu în 90, când a scos "la pensie" toţi membrii PCR. Acelaşi PCR, actual PSD. Poate cei care vor lucra vor fi obligaţi să doneze jumătate de salar unuia care în viaţă lui nu a făcut ceva. Vorba aia «cine-i harnic şi munceşte / ori e prost ori nu gândeşte»”.

”Sunt persoane care nu au lucrat nicio zi dar au pensie de urmaş cât pensia mea pentru care am muncit aproape 33 de ani şi primesc că şi mine 700 de lei fără să fi făcut nici-un efort pe ploaie, zăpadă, arşiţa de foarte multe ori în condiţii mizere de muncă cu şefi comunişti unde erai umilit aproape zilnic.”

”Această reglementare dubioasă duce la discriminări, ce fac cei care au muncit 40 ani, cotizând să suporte şi pensiile altora, mai mici sau mai mari după cum vrea un legiuitor partinic, de conjunctură! Aici, UE, prin armata de funcţionari nu vede să tragă de urechi pe guvernanţi că nu aplică legile europene, unitar!? Sau încurajează, perpetuarea clientelismului, politic! Atunci la ce să ne mai aşteptăm!? Mare debandadă, în asta construcţie europeană! Şi nimeni nu vrea să o îndrepte!”

Citiţi şi:

Cum poţi să obţii pensie de boală fără să fi lucrat nicio zi. Plăteşti o singură dată 244 de lei şi ai venit lunar de 350 de lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite