Ce semnificaţie are culoarea ochilor şi cum influenţează personalitatea umană. Cât de rari sunt ochii verzi la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culoarea ochilor unui om este rezultatul caracteristicilor lui genetice şi reflectă individualitatea acestuia. La oameni, culoarea ochilor se încadrează, de regulă, în patru mari grupe: căprui, albastru, verde şi negru. Ochii căprui sunt cei mai răspândiţi, fiind urmaţi de către cei albaştri, verzi şi negri. Ultimele două categorii sunt întâlnite la circa 3% din populaţia planetei.

Potrivit specialiştilor, ochii sunt ca nişte reflectoare ale emoţiilor noastre, sau mai bine zis, ochii sunt „ferestre” prin care alţii au acces la lumea noastră interioară. Ştiinţa care studiază irisul se numeşte iridologia. Pentru iridologi ochii sunt „fereastra” spre sănătatea unei persoane. Iridologul „fotografiază” ochii pacientului, le analizează culoarea, liniile, reţelele şi inelele de structură. El compară apoi rezultatele într-o diagramă, care împarte irisul în zone diferite, ce corespund diferitelor părţi ale corpului. În funcţie de imaginile înregistrate, sugerează anumite modificări ale stilului de viaţă şi de alimentaţie sau diete complete, foarte precise.

Dintr-o altă perspectivă, culoarea ochilor poate fi un mijloc de evaluare a personalităţii, caracterului sau abilităţilor unei persoane. Psihologul Diana Popescu a realizat o descriere a personalităţii oamenilor în funcţie de culoarea ochilor.

Ochii căprui, cei mai întâlniţi 

Persoanele cu ochii căprui au reflexe mai rapide şi sunt mai alerte faţă de de cele cu o culoare deschisă a ochilor. Se pare că, de multe ori, astfel de oameni se dedică cu succes unor sporturi care presupun agilitate şi reacţii imediate, precum fotbalul, baschetul, sau handbalul. De asemenea, spre deosebire de oamenii cu ochii albaştri sau verzi, cei cu ochi căprui păr a se implică mai greu într-o conjunctură socială. Pentru a compensa acest lucru, se acoperă adesea cu platoşa politeţii. 

  

Ochii căprui sunt o caracteristică a persoanelor romantice, care visează cu ochii deschişi şi pot cădea uneori în capcana de a confundă realitatea cu fantezia. Atrase şi stânjenite, în aceeaşi măsură, de viaţă socială, au, uneori, perioade în care se delectează în singurătate, citind sau meditând asupra fiinţei lor interioare. Această capacitate introspectiva îi face să treacă cu uşurinţă şi înţelegere peste conflicte sau supărări. În dragoste merg până la extreme: pot fi cuprinşi fie de o iubire extrem de protectivă, fie de o gelozie sălbatică.

Oamenii cu ochi albaştri nu sunt foarte alerţi, plăcându-le să se angajeze în sporturi în care nu se solicita viteză, precum golful. Această caracteristică poate fi consecinţă faptului că răspund mai greu (faţă de cei cu ochi de culoare închisă) la stimulii vizuali sau auditivi. Pe de altă parte, au o gândire mai logică şi se angajează cu succes în activităţi care necesită o planificare sau o structurare a timpului. Atunci când se ataşează de cineva, o fac de obicei în perspectivă unei relaţii de o viaţă, iar alesul sau aleasă are de profitat de o prezenţa de spirit ieşită din comun. Dragostea îi poate determină, însă, să ia hăţurile în mâini cu prea multă hotărâre. 

Semnificaţii pentru ochii verzi şi negri

Persoanele cu ochii verzi ştiu cum să-şi trăiască viaţă la maxim şi să se bucure cu adevărat de orice moment al vieţii. Le plac lucrurile simple, dar iubesc lucrurile complicate. Sunt nişte firi contradictorii, întotdeauna există în mintea lor o mică luptă între da sau nu. Le place să fie independenţi din punct de vedere sentimental şi le este greu să aleagă o singură “floare” dintr-o mie de flori colorate. Totuşi, când iubesc cu adevărat, o fac într-un mod iremediabil şi ireversibil. În relaţiile lor amoroase, le place să se joace cu focul. Au capacitatea de a vedea partea bună din fiecare om şi sunt genul de persoane primite peste tot cu braţele deschise. Sunt carismatice, au un simţ al umorului care le face să fie plăcute oriunde se duc. Au tendinţa de a privi cu puţină invidie la ceea ce au cei din jurul sau, uitând să aprecieze ceea ce au. Scopul lor în viaţă este să simtă că trăiesc şi fiecărui moment special îi asociază o eternitate. La nivel global, doar 2% din populaţie are această nuanţă a ochilor. Ochii verzi sunt mai întâlniţi în Europa, în ţări cum ar fi Islanda sau Ungaria, şi în anumite grupuri etnice din Irak sau Afganistan.

Ochii negri exprimă pasiune şi dragoste de viaţă. Persoanele cu ochi negri sunt persoane foarte pasionale şi temperamentale. Adoră provocările şi le place să-şi asume riscuri chiar dacă ştiu că nu le pot face faţă. Le place să contrazică şi să fie contrazise chiar dacă ştiu că nu au dreptate. La prima vedere sunt persoane inabordabile şi păr foarte greu de cucerit.  Au o răbdare infinită în relaţiile cu cei din jur şi se supără foarte greu. Pot trece cu vederea peste multe lucruri, însă nu vor uită niciodată o vorba ce le-a rănit orgoliul. Au tendinţa de a exagera în această privinţă! Sunt nişte persoane luptătoare din fire, iar dacă ai că prieten o astfel de persoană, fii sigură că nu te va lasă niciodată la greu. Ochii negrii sunt printre cei mai rari de pe planetă. În cazul ochilor negri, nu se poate realiza o diferenţiere iris şi pupilă. Acest lucru se datorează fie culorii foarte închise a irisului, fie a lipsei totale a acestuia. Doar 1% din populaţia lumii are ochi negri, cei mai mulţi fiind întâlniţi în Africa, Asia şi America.

Culori de ochi foarte rare

Ochii de chihlimbar (gălbui) se carcaterizează prin excesul de lipocrom în iris. Persoane cu astfel de culoare a ochilor pot fi întâlnită în Brazilia, dar şi în anumite părţi din Europa sau Asia. Doctorii încă nu au găsit o explicaţie genetică pentru această culoare neobişnuită.

Culoarea violetă, făcută faimoasă de actriţa Liz Taylor, se datorează unui amestec de nuanţe de roşu şi albastru. Uneori, şi albinoşii au această culoare, deşi ea apare mai ales la persoanele sănătoase.

Cea mai rară culoare a ochilor din lume este roşu, fiind caracteristică aproape tuturor albinoşilor. În cazul lor, irisul nu conţine aproape deloc melanină, iar lumina trece prin el şi reflectă hemoglobina din vasele sangvine de pe retină, dând această nuanţă roşiatică. 

Citiţi şi:

„Indiana Jones“ de Transilvania: aventurile incredibile ale exploratorului Franz Binder în triburile de canibali din Africa

Afacerea generoasă a unui IT-ist român din SUA: o companie la care lucrează de acasă doar persoane cu dizabilităţi

Şcoala dintr-un sat din Alba care mai are doar 9 elevi. Trei profesori pregătesc un singur copil pentru Evaluarea Naţională

Designer vestimentar român ajuns vedetă în America de Nord. Îmbracă actriţe, supermodele şi pe soţia premierului Canadei

Singurătatea şi sărăcia bunicilor uitaţi de lume în Apuseni: „Am îmbătrânit. Nu ştiu ce-o să fac la iarnă...“

Ce însemană BRB, OMG sau BBL: cele mai utilizate prescurtări pe internet

Promovarea Încoronării Regilor României Mari la Alba Iulia, în regimul lui Carol al II-lea 

Legenda „Julietei de Transilvania“, mireasa obligată să se mărite cu un bărbat pe care nu îl iubea

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite