Ce este o Persoană Fizică Independentă. Asemănările cu PFA şi taxele care trebuie plătite către stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pfi

Noţiunea de Persoană Fizică Independenţa (PFI) se referă la profesiile liberale, respectiv la acele profesii care pot fi desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

Potrivit codului fiscal, ”sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăsurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoresti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăsurate în mod independent, în condiţiile legii”. 

  

Persoanele Fizice Independente se înregistrează direct la administraţia financiară unde îşi au sediul, de unde primesc un Cod de Înregistrare Fiscală CIF. Procedura de înregistrare este gratuită. 

  

Pentru înregistrarea la Fisc a unei activităţi, o persoană trebuie să se prezinte la un ghişeu al adminsitraţiei financiare care se ocupă de înregistrarea persoanelor fizice cu următoarele acte: 

- copii după documentele eliberate de organismal profesional care coordonează activitatea dvs, sau copie după contractual de pe care îl aveţi cu partereul de afaceri (societate de asigurări că exemplu) 

- două formulare 070 – Declaraţie de înregistrare fiscală; 

- două formulare 220 – Declaraţie privind venitul estimat; 

- un contract de comodat/închiriere – pentru locul în care va veţi stabili sediul profesional al activtiatii; 

- copie după cartea de identitate. 

  

După depunerea documentaţiei, în termen de 5 zile lucrătoare, se va putea ridica CIF-ul - Certificatul de Înregistrare Fiscală. Din punct de vedere al contabilităţii, lucrurile sunt asemănătoare cu PFA-urile. Persoana are obligaţia conducerii activităţii în partidă simplă care presupune înregistrarea încasărilor şi plăţilor în registrul de încasări şi plăţi sau registrul de evidenţă fiscală. 

Persoanele Fizice Independente au acelaşi regim de impozitare ca şi PFA-urile, cu excepţia faptului că nu pot fi impozitate la normă de venit. Taxele ce trebuie plătite de PFI:

- impozitul pe veniturile din activităţi independente în cotă de 16%, 

- contribuţia la sistemul public de asigurări de sănătate - CASS - în cotă individuală de 5.5%, 

- după caz, contribuţia la sistemul public de pensii - CAS - în cotă individuală de 10,5% sau în cotă integrală de 26,3%. 

Citiţi şi:

 

VIDEO Recidivistul care a tâlhărit o tânără în scara unui bloc din Alba Iulia, trimis în judecată. Fusese eliberat pe baza recursului compensatoriu

 

FOTO Românul care a dus gustul special al colacului secuiesc la New York

 

RMGC vinde utilajele cumpărate pentru explotarea aurului la Roşia Montană. Profitul imens obţinut de companie

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite