Ce va păţi un deţinut care i-a trimis o scrisoare cu mesaj extrem preşedintelui Klaus Iohannis: „L-a ameninţat cu moartea prin tăierea gâtului“

Ce va păţi un deţinut care i-a trimis o scrisoare cu mesaj extrem preşedintelui Klaus Iohannis: „L-a ameninţat cu moartea prin tăierea gâtului“

Deţinutul are o condamnare la 15 ani de închisoare pentru omor FOTO avantulliber.ro

Magistraţii Judecătoriei Aiud au dat ”undă verde” dosarului penal în care un deţinut de la Penitenciarul Aiud a fost trimis în judecată pentru ultraj la adresa preşedintelui Klaus Iohannis.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul de ultraj a fost înregistrat la Judecătoria Aiud în 14 mai 2019. Deţinutul se numeşte Costin Munteanu şi a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în februarie 2017, pentru omor. Pentru noua infracţiune, deţinutul riscă până la 5 ani de închisoare.
 
”Constată competenţa Judecătoriei Aiud în soluţionarea cauzei, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis în dosarul nr. 1282/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, privind pe inculpatul M. C. trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 1282/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul M.C.”, se precizează în conţinutul dispozitivului deciziei de la Judecătoria Aiud, din 27 iunie 2019. Soluţia a rămas definitivă, nefiind contestată de inculpat. În aceste condiţii, Judecătoria Aiud urmează să aloca un termen de judecată a cauzei.
 
În perioada de detenţie de la Penitenciarul Aiud, Costin Munteanu a depus două cereri de întrerupere a executării pedepsei şi una de liberare condiţionată. Toate trei au fost respinse de către magistraţi. În decembrie 2017, bărbatul în vârstă de 59 de ani a transmis o petiţie şi la Preşedinţia României prin intermediul căreia a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să îl graţieze. Pentru că preşedintele i-a respins cererea de graţiere, deţinutul a luat hotărârea să se răzbune, transmiţând pe adresa Preşedinţiei o scrisoare prin care îl ameninţa cu moartea pe Klaus Iohannis. Scrisoarea a fost semnată cu numele şi datele altui deţinut încarcerat la Penitenciarul Aiud.
 
Pentru fapta sa, Administraţia Prezidenţială a formulat o plângere împotriva deţinutului, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud l-au identificat şi au decis să îl trimită în judecată pentru ultraj. ”S-a reţinut în rechizitoriu că, prin intermediul unei scrisori expediate preşedintelui României, deţinutul din Penitenciarul Aiud l-a ameninţat cu moartea prin tăierea gâtului pe preşedinte, în contextul în care, în data de 12 decembrie 2017, preşedintele i-a respins cererea de graţiere individuală a pedepsei la 15 ani de închisoare, pentru omor. Această faptă a fost încadrată la infracţiunea de ultraj şi s-a reţinut că a fost săvârşită în recidivă postcondamnatorie, adică în timpul executării unei pedepse”, a declarat judecătorul Mihai Roman, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Aiud. Preşedintele Klaus Iohannis nu s-a constituit parte civilă în dosar.
 
Crima pentru care a fost condamnat a avut loc în martie 2015, iar autorul a fost prins după un an, în mai 2016. În luna aprilie 2015, cadavrul unei femei era descoperit de nişte turişti în Peştera Vacii, din apropiere de Petrila. Anchetatorii au stabilit în urma anchetei că aparţine unei femei de 42 de ani, din Petrila. Trupul victimei avea urme vizibile de violenţă. În urma activităţii de investigaţii desfăşurate timp de un an s-a reuşit identificarea autorului în persoana lui Munteanu Costin. Criminalul ar fi dus victima, care avea probleme psihice, în Peştera Vacii, unde a întreţinut relaţii sexuale cu aceasta, după care a ucis-o, aplicându-i mai multe lovituri cu un corp contondent în zona capului. Autorul a abandonat apoi cadavrul.
 
Deţinutul nu a recunoscut fapta de omor şi depune, în continuare, cereri de întrerupere a executării pedepsei. Într-una dintre acestea, respinsă în 12 iunie 2016, a susţinut că are o ”situaţie familială deosebită, copilul cel mic a murit, precum şi părinţii acestuia”. La termenul de judecată a precizat că nu mai susţine cererea pe motiv că nu a fost formulată de el. Tribunalul Alba are pe rol, de asemenea, o altă cerere formulată de deţinut care vrea să fie eliberat din închisoare din motive sociale. A susţinut că soţia sa a paralizat la un picior şi este foarte bolnavă, suferind de mai multe boli.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: