Ce se mai construieşte la Alba Iulia din fonduri europene: o piramidă de 2 metri care costă cât o casă

Ce se mai construieşte la Alba Iulia din fonduri europene: o piramidă de 2 metri care costă cât o casă

Piramida este, deocamdată, o necunoscută pentru curioşi. Foto: Romulus Oprişcan

O piramidă de aproximativ doi metri înălţime a fost construită în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Apariţia inedită şochează, însă, prin preţul foarte mare suportat de Primăriei printr-un proiect din fonduri europene. Valoarea investiţiei se ridică la 213.200 lei, adică 47.802 euro la cursul oficial al zilei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Valoarea obiectului amplasat în Piaţa Cetăţi este echivalent cu o casă de mărime medie, construită la Alba Iulia şi predată la cheie. Piramida din piatră completează colecţia de statui şi obiecte din Cetatea Alba Carolina, care mai cuprinde un filosof grec, un basorelief daco-roman, un clopot metalic, o statuie cubistă cu un telescop, o stea cu şapte braţe împletite şi mai multe personaje din bronz. Toate au fost realizate de firma Grup Corint SA în cadrul proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, proiect ce are o valoare totală de 76.087.835,63 lei (aproximativ 17 milioan de euro), bani proveniţi din fonduri europene şi de la bugetul local.
 
Motivul pentru care a fost aleasă piramida, potrivit administraţiei locale, a fost ideea unei forme cu patru laturi, pe care să poată fi prezentate proiectele de reabilitare şi modernizare care s-au derulat în Cetatea Alba Carolina în ultimii 5 ani. Pe cele patru laturi ale piramidei vor fi expuse informaţii despre lucrările care s-au făcut în Cetate, printre care Traseele Cetăţii, punerea în valoare a vestigiilor, reabilitarea interiorului zonei istorice. Tot acolo vor fi trecute numele proiectanţilor, beneficiarilor şi firmele care au derulat lucrările. 
 
Varianta finală a piramidei după finalizarea lucrărilor
 
Tot în Piaţa Cetăţii, până în luna mai ar trebui finalizat un proiect de „punere în valoare a vestigiilor din interiorul zonei istorice”, un proiect în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, câştigat la licitaţie de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acţionari comuni.
 
Aşa va arăta Piaţa Cetăţii cu piramida, clopotul şi situl roman Principia
 
Prin acest proiect vor fi reabilitate situl roman Principia, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul. Situl Roman Principia va fi protejat de o construcţie realizată din sticlă şi oţel, în care va fi amplasat un sistem de climatizare care o să asigure permanent o temperatură potrivită.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: