Ce înseamnă şi cum se folosesc simbolurile ® şi TM. Cum se poate obţine o marcă înregistrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărcile înregistrate sau în curs de înregistrare sunt marcate special cu simboluri utilizate în toată lumea. Acestea sunt folosite şi în România pe scară largă, mai ales de către proprietarii care doresc să îşi protejeze mărcile.

Simbolul ® (care înseamnă registered) ne arată că o marca este înregistrată, acest lucru însemnând că proprietarul acesteia, persoană fizică sau persoană juridică, deţine drepturi exclusive asupra acesteia în ţara sau în comunitatea în care această a fost înregistrată. Folosirea acestui simbol fără că acesta să aibă legătură cu o marcă înregistrată poate atrage consecinţe nefaste pentru autor precum acuzarea de fraudă sau inducerea în eroare a publicului cu privire la serviciile/produsele reprezentate de acea marcă. 

Din punct de vedere legal, marca înregistrată sau marca comercială reprezintă un însemn distinctiv utilizat de un individ, organizaţie comercială sau altă persoană juridică pentru a identifica un produs sau serviciu în faţa potenţialilor consumatori, şi pentru a arăta că toate produsele ce o poartă provin dintr-o sursă unică, pentru a face distincţia între produsele sau serviciile proprii şi cele ale altor entităţi. O marcă comercială este o formă de proprietate intelectuală, de regulă un nume, un cuvânt, o frază, un logo, un simbol, o imagine, sau o combinaţie a acestor elemente.

Proprietarul unei mărci înregistrate poate iniţia proces pentru a preveni utilizarea neautorizată a mărcii pe care o deţine. Înregistrarea unei mărci nu este întotdeauna obligatorie. Proprietarul unei mărci neînregistrate poate şi el să iniţieze proces, dar o marcă neînregistrată poate fi protejată doar în aria geografică în care este folosită sau în regiuni în care ar fi de aşteptat să se extindă.

Simbolul ”TM” reprezintă, în schimb, o marca neînregistrată, încă. Deşi nu este obligatorie folosirea ”TM” lângă o anumită marcă, specialiştii susţin că este recomandată utilizarea acesteia, semnalând astfel intenţia proprietarului de a înregistra marca şi a dobândi toate drepturile asupra produselor/serviciilor pe care această le promovează. Simbolul poate fi amplasat oriunde în zonă logo-ului. Cel mai recomandat şi profesionist este amplasarea acestuia în dreaptă-sus a logo-ului. În concluzie, se utilizează ”TM” atunci când se intenţionează sau s-a demarat înregistrarea mărcii şi ”®” atunci când se deţine deja o marcă înregistrată. 

Legislaţia din România prevede că pot fi înregistrate că mărci: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale şi, în special, formă produsului şi a ambalajului, combinaţii de culori etc. Înregistrarea mărcii conferă titularului dreptul exclusiv de folosire a mărcii (pentru produsele şi/sau serviciile pentru care s-a efectuat inegistrarea), pentru o durată nelimitată, cu condiţia ca înregistrarea să fie reînnoită din 10 în 10 ani. Mărcile pot fi individuale (aparţin unei singure firme), colective (delimitează produsele/serviciile membrilor de cele ale concurenţei) şi mărci de certificare (indică faptul că produsele/serviciile pentru care marca este utilizată sunt certificate de titular în ceea ce priveşte calitatea, materialele, modul de fabricaţie etc). 

Mărcile se înregistrează la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi nu sunt protejate decât pe teritoriul României. Se poate face înregistrarea internaţională a unei mărci - în una sau mai multe ţări membre (pentru o durată de 20 ani, cu posibilitatea prelungirii) - printr-o cerere unică depusă la Organizaţia Mondială de Proprietate Intelectuală - OMPI, cu condiţia că această marca să fie înscrisă în registrul mărcilor înregistrate în România.

Citiţi şi:

„Cel mai fioros cap“ al Răscoalei din 1784 într-o imagine rară: înarmat „până-n dinţi“ şi însoţit de un câine de luptă

Legende cu vâlve şi holoangări în viaţa aurarilor din Apuseni

Alba Iulia, transfigurată de ciumă la începutul anilor 1700. Blestemul bolii asupra celor care au proiectat Cetatea

Primele curse cu maşini organizate în România acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut în toată Europa

Semnificaţia semnalelor de alarmare a populaţiei. Care sunt tipurile de alarmă şi cât durează fiecare sunet acustic

Studentul român care luptă să ajungă în Antarctica. Documentarul TV realizat în stilul faimoaselor producţii BBC

  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite