Ce înseamnă decantarea unui vin şi cum se realizează procesul pentru a obţine o aromă perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decantarea vinului este un proces absolut necesar pentru ca licoarea să-şi arate adevărata valoare. Procesul este simplu, dar trebuie avute în vedere câteva principii pentru a descoperi toate aromele vinului.

Vinul este o băutură vie, în continuă transformare, care are nevoie de contact cu aerul şi de un timp de limpezire pentru a-şi dezvălui toate nuanţele şi aromele.  Culoarea, gustul şi notele subtile ale unor soiuri de vin roşu se arată doar după ce vinul a intrat în contact cu oxigenul şi a fost lăsat pentru un timp să se ”liniştească”.

Pentru mulţi, decantarea vinului înseamnă tragerea acestuia din butoi sau din damigeană cu ajutorul unui furtun, pentru a-l limpezi. În lumea somelierilor, această procedură se referă la cu totul altceva. Este o procedură simplă, dar de precizie, care are rolul de a aduce la viaţă toate aromele unui vin bun şi de a-ţi oferi, într-un pahar, licoarea bahică perfectă.

Decantarea este procedeul prin care se toarnă vinul dintr-un recipient - de obicei, dintr-o sticlă - în altul - de obicei, un recipient special numit decantor. După o perioadă care poate să dureze de la câteva minute la câteva ore, vinul este servit direct din decantor. În unele cazuri, mai ales la restaurant, vinul este turnat înapoi în sticla originală înainte de a fi servit.

Decantarea se referă în principal la vinuri, însă în ultima perioadă procedura este tot mai populară şi în cazul şampaniei. Motivul este simplu: unele soiuri sunt prea înţepătoare şi unele persoane preferă gustul mai molatic al şampaniei decantate. Principalul rol al decantării vinului este de a separa vinul de sedimente şi alte impurităţi. Vinul trebuie să arate perfect în pahar, iar eventualele depuneri care se regăsesc în sticlă ar putea afecta aspectul, dar şi calitatea vinului.

Nu doar vinurile vechi trebuie decantate. Vinurile taninoase precum Barolo, Bordeaux, Porto, vinurile de pe valea

decantor vin

Ronului sau multe dintre vinurile provenite din soiul Cabernet Sauvignon au nevoie de un pic de aer. În acelaşi timp unele vinuri mai delicate cum sunt câteva soiuri de Chianti sau Pinot Noir îşi pot pierde din savoare prin decantare. 

Cum se realizează decantarea

Sedimentele sunt depuneri şi resturi de fruct, din coajă sau din pulpa acestuia, rămase în urma îmbutelierii şi care sunt cu atât mai evidente cu cât vinul este mai vechi. Aceste depuneri trebuie să fie evidente pe fundul sticlei, aşa că este indicat să fie manevrată cu grijă, pentru a nu tulbura lichidul. Decantarea după toate regulile artei, fără grabă şi cu atenţie, va păstra sedimentele în sticlă, în timp ce vinul va ajunge în pahar limpede şi mai aromat. Un alt rol al decantării este aerarea vinului. În timp ce lichidul este turnat uşor din sticlă în decantor, lichidul preia o parte din oxigenul din aer, ceea ce stimulează buchetul vinului şi îl ajută să se deschidă. Vinurile bogate în taninuri şi soiurile mai noi vor beneficia din plin de această procedură, iar tu vei putea să te bucuri de o aromă mai puternică a vinului.

  

Vasul în care se decantează vinul se numeşte decantor. Este un vas din sticlă transparenta cu bază largă şi gâtul îngust. În ultimii ani formă clasică a decantorului a cunoscut câteva transformări – în unele cazuri sticla are onduleuri pentru a înlesni oxigenarea vinului atunci când este turnat în decantor. Principiul a rămas în continuare acelaşi – baza trebuie să fie amplă. Există, de asemenea, şi decantoare prevăzute cu o sită, utilă pentru filtrarea vinului atunci când este turnat în pahare. Sticla decantorului este subţire şi formă lui este gândită pentru că sedimentele să se depună la bază lui cât mai repede. Mai mult decât atât, pentru că vinul umple decantorul până la cel mai larg diametru al sau, lichidul intră mai bine în contact cu aerul şi îşi arată toate aromele. Se poate folosi orice vas care are formă unui decantor şi sticlă subţire. 

Etapele corecte ale decantării vinului 

Decantarea nu este o procedură indicată pentru toate soiurile de vinuri. E recomandată în special pentru vinurile roşii de calitate, vechi şi bogate în taninuri. Procesul trebuie să se desfăşoare cât mai lin, pentru ca sedimentele lăsate deja de vin în sticlă să nu fie agitate şi amestecate cu lichidul. Urmează turnarea conţinutului sticlei în decantor. Somelierii şi oenologii recomadă plasarea sticlei la lumina unei lumânări pentru a se observa momentul în care sedimentele se mişcă. Sticla se înclină în aşa fel încât acestea să nu fie agitate, iar când se observă – cu ajutorul lumânării – că sedimentele se mişcă odată cu lichidul se opreşte turnarea vinului în decantor. Vinul se toarnă uşor în decantor în timp ce acesta este înclinat, astfel încât să ajungă prima data pe gâtul decantorului şi apoi pe bază să. 

  

În cazul vinurilor tinere, decantarea nu trebuie realizată după reguli la fel de rigide. Vinul poate fi turnat în decantor chiar într-un ritm alert pentru a se oxigena cât mai bine. După ce a fost turnat tot conţinutul sticlei, se aşteaptă 30 – 60 de minute înainte de degustare. Decantarea se face într-o încăpere în care să nu fie lumina puternică, iar decantorul nu se plasează niciodată în bătaia directă a razelor de soare. De asemenea, temperatura din încăpere nu trebuie să treacă de 20 de grade Celsius. Cât este lăsat la decantat, vinul nu trebuie agitat sau mutat. 

Citiţi şi:

 

Eşecurile BCR în nouă procese prin care se vrea recuperarea unui prejudiciu de 8 milioane de euro de la foşti angajaţi din Alba Iulia

 

Deţinutul-vedetă din Alba vrea să ştie cât mai are de stat la închisoare. Proces pentru contopirea a două pedepse

 

Ce este stretchingul şi cum se realizează. Câte tipuri de exerciţii există şi motivele pentru care este necesar acest tip de sport

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite