Ce este o firmă-fantomă şi cum acţionează. Mic ghid pentru identificarea unor astfel de entităţi economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele fantomă sunt utilizat, în general, pentru acticvităţi de evaziune fiscală
Firmele fantomă sunt utilizat, în general, pentru acticvităţi de evaziune fiscală

O firmă ”fantomă” este folosită, în general, pentru a se obţine ilegal sume de bani care în mod normal ar trebui plătite statului. Este ceea ce se cheamă evaziune fiscală.

Din punct de vedere tehnic, firma foantomă are şi o definiţie: ”entitate fictivă/neidentificabilă utilizată pentru disimularea unor tranzacţii şi denaturarea obligaţiilor fiscale aferente acestora”.

Modul de constituire a unei firme fantomă ar fi următorul: înscrierea în documente a unor date de identificare aleatoare; îndeplinirea formalităţilor de înfiinţare a unei societăţi comerciale utilizând identitatea unor cetăţeni situaţi la periferia societăţii; preluarea activităţii unui operator economic şi deteriorarea acesteia prin cesionare, împuternicire etc; însuşirea identităţii unui operator economic, cu sau fără acordul asociaţilor/acţionarilor; dublarea ilicită a activităţii unui operator economic. 

Obiectivele şi modul de acţiune al unei firme fantomă sunt, potrivit specialiştilor în domeniul economic, pot fi încadrate astfel: furnizează provenienţa pentru mărfuri de contrabandă sau din producţie clandestină; asumarea calităţii de beneficiar pentru mărfuri care sunt consumate pe alte pieţe; asumarea calităţii de prestator sau beneficiar pentru servicii fictive; amplificarea sau diminuarea fictivă a valorii unor tranzacţii; asumarea formală unor debite deductibile pentru beneficiari; colectarea valorilor rezultatelor din diferite tranzacţii şi după caz retragerea sau redirecţionarea lor. 

Indicii pentru identificarea unor firme fantomă:

- firme care nu sunt înregistrate şi nu pot fi regasite în sursele oficiale;

- firmele inactive (care nu şi-au depus bilanţul în ultimii ani);

- firme care au sediul în acelaşi apartament fară a avea asociaţi/acţionari comuni;

- firme cu litigii în dosare comerciale, penale, etc. (informaţie accesibilă membrilor);

- firme care figurează radiate, dizolvate din punct de vedere juridic sau cu întrerupere de activitate;

- firmele a căror asociaţi/acţionari au experienţă în ceea ce priveste falimentul (firme conexe);

Alte indicii ar putea fi numărul de firme care îşi au sediul în aceeaşi locaţie,  firmele care doresc ca date lor oficiale şi de contact să nu fie disponibile publicului sau cele pe al caror website nu sunt afişate informaţii de contact şi de identificare conform legislaţiei.

Exemple fictive: Într-o vilă sunt peste 30 de firme, unele din ele având sediul la subsol, subsol care nu există fizic. Administratorul sau asociatul unic este şi funcţionar public (sau cu dosare de urmarire penală, evaziune fiscală, etc). Utilizează frecvent sintagme de tip "Copyright www.numesite.ro", "echipa www.numesite.ro", substituind numele companiei cu numele web-site-ului. Recomandările economiştilor se referă la selectarea atentă a celor cu care se doreşte încheierea unor parteneriate sau afaceri şi solicitarea dovezii privind dreptul de a angaja societatea din punct de vedere contractual.

 

Citiţi şi:

 

Rezervaţie naturală unică în România, veche de 70 de milioane de ani, distrusă cu dalta şi ciocanul

 

Pojarul Poliţei, peştera-muzeu din Apuseni. De ce a fost interzisă vizitarea şi cât de spectaculos este totul în interior

 

FOTO Zece eroi ucişi în urmă cu 70 de ani de securitatea comunistă, reînhumaţi la Alba Iulia în prezenţa fostului preşedinte Emil Constantinescu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite