„Curechiu umplut“ şi „peşte cu maionez“. Meniu din 1907 pentru o masă organizată în onoarea ofiţerilor români din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un meniu făcut public de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale arată ce se mânca şi ce băuturi se consumau la o masă în onoarea ofiţerilor, în anul 1907.

Documentele cuprind meniul şi programul artistic dedicate recepţiei din 13 august 1907, adică exact acum 112 ani, organizată la Blaj de Mitropolitul greco-catolic Victor Mihaly de Apşa în onoarea ofiţerilor Regimentului 31 Infanterie.

Friptură de raţă şi gâscă, muşchi garnisiţi, ”curechiu umplut” şi ”torte” la desert, erau doar câteva delicatese din meniul bogat. Printre felurile servite se mai regăsesc ”supa de cartofiol”, ”peşte rece cu maiones”, ”muschi garnisiţi” şi ”poame”, adică pere, epeni şi lebeniţă.

De asemenea, au fost servite vinuri bune, printre care şi un ”Rizling” de 26 de ani, dar şi cunoscutele vinuri locale de Tiur şi Ohaba. Programul artistic a cuprins doar muzică clasică, respectiv arii din operele lui Rossini, Verdi, Strauss şi Dima.

Din punct de vedere istoric, Victor Mihaly de Apşa, a fost episcop al Eparhiei de Lugoj între 1875-1895, arhiepiscop Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma din 1895, până la decesul acestuia, în 1918. Din anul 1894 a fost membru de onoare al Academiei Române.

Imagine indisponibilă

A fost fratele mai mare al istoricului Ioan Mihaly de Apşa, de asemenea membru al Academiei Române. După moartea mitropolitului Ioan Vancea, scaunul mitropolitan a rămas vacant vreme de 9 luni. Autorităţile maghiare au fost foarte atente la desemnarea persoanei noului ales, căutând în acest fel să nu întărească spiritul de luptă al românilor transilvăneni. Istoricii susţin însă că, Mitropolitul Victor Mihali de Apşa ”a păşit însă pe drumul marilor săi înaintaşi, punându-se cu acelaşi spirit de sacrificiu în serviciul neamului”. 

Imagine indisponibilă
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite