Ce este un blockchain şi de ce un astfel de sistem favorizează globalizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Blockchain-ul este o tehnologie relativ nouă care transferă încrederea de la terţe părţi în propriile mâini. În acest fel, se pot verifica propriile tranzacţii şi date.

Această nouă tehnologie permite tranzacţii globale mai rapide şi mai sigure, ceea ce favorizează globalizarea. Blockchain a devenit cunoscut ca rezultat al cripto-popularităţii, dar este important de ştiut că utilizarea nu se limitează doar la o singură industrie. 

Un blockchain este o listă de înregistrări (sau date) în continuă creştere, numite blocuri, care sunt legate şi securizate cu ajutorul criptografiei. Ca structură de date, un blockchain este o listă simplu înlănţuită, în care legăturile între elemente se fac prin hash. Astfel, fiecare bloc conţine de obicei o legătură către un bloc anterior (un hash al blocului anterior), un timestamp şi datele tranzacţiei.

Prin design, blockchain-urile sunt rezistente la modificarea datelor. Blockchainul este „un registru transparent şi distribuit care poate înregistra tranzacţii între două părţi în mod eficient, verificabil şi permanent”. Pentru a fi folosit ca registru distribuit, un blockchain este de obicei administrat de o reţea colectivă de tip peer-to-peer, ce aderă la un protocol pentru validarea noilor blocuri. Odată înregistrate, datele din orice bloc de date nu mai pot fi modificate retroactiv fără alterarea blocurilor care urmează, ceea ce necesită acordul majoritar al participanţilor din reţea.

Primul blockchain a fost conceptualizat în anul 2008 de o persoană anonimă care s-a identificat cu numele de Satoshi Nakamoto. În 2009 a fost pus în aplicare în criptomoneda bitcoin, unde serveşte ca registru public şi descentralizat pentru toate tranzacţiile. Inventarea tehnologiei blockchain a făcut ca bitcoin să devină prima monedă digitală care a rezolvat problema dublei cheltuieli fără să se folosească de o autoritate centrală de încredere sau de servere centrale. Designul monedei Bitcoin a fost sursă de inspiraţie pentru multe alte aplicaţii.

O explicaţie cu adevărat simplificată a tehnologiei este Blockchain-ul Bitcoin-ului. Aceasta este o monedă complet virtuală, ceea ce înseamnă că bitcoin poate fi schimbat între computere într-o reţea peer-to-peer (P2P) la nivel mondial. Un bitcoin este un şir de date care nu pot fi multiplicate deoarece sunt o intrare într-un registru public (o colecţie de conturi financiare), numită blockchain. Când o tranzacţie este înregistrată, ea rămâne pe blockchain pentru totdeauna. 

Tehnologia Blockchain este mai mare decât sectorul financiar în sine. Aceasta poate fi utilizată pentru toate tranzacţiile pe mai multe nivele, unde este necesară o trasabilitate şi o vizibilitate ridicată. Lanţul de aprovizionare este un exemplu important în care blockchain-ul poate influenţa managementul şi semnarea contractelor şi poate controla originea produsului. Ar putea fi folosită şi pentru platformele de votare sau pentru gestionarea înregistrărilor medicale şi a identităţii. Exemple practice ale aplicaţiilor de tip blockchain se aşteaptă să crească în viitor.

Citiţi şi:

 

Cine a inventat „păcănelele“. Erau considerate o diversiune pentru soţiile şi prietenele jucătorilor

 

Premieră în politică. Un politician USR cere scuze publice unui deputat de la PNL: „Am decis să îmi calc pe orgoliu şi mândrie“. Liberalul a dat „like“

 

O femeie de cetăţenie italiană şi copilul ei de 7 luni, suspecţi de coronavirus la Alba Iulia. Au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase FOTO VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite