Cazul militarului electrocutat pe un tanc în Gara Alba Iulia. Parchetul Militar spune că se cercetează trei infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul în care militarul electrocutat este coborât de pe tanc de colegii săi
Momentul în care militarul electrocutat este coborât de pe tanc de colegii săi

După mai bine de 1 an de la un tragic şi şocant accident ce a avut loc la Alba Iulia, soldat cu decesul unui bărbat de 33 de ani, militar în termen, care s-a electrocutat în timp ce se afla pe un tanc, autorităţile nu au reuşit să elucideze cazul.

Militarul era angajat al unei unităţi militare din Turda şi venise la Alba Iulia, în 23 noiembrie 2018, pentru a participa la parada militară ce urma să aibă loc în data de 1 decembrie, de Ziua Naţională a României.

În Gara Alba Iulia, vagoanele pe care erau transportate tancurile au fost ”garate” pe o line secundară de unde urmau să fie descărcate pentru a se putea deplasa spre locul de staţionare. Plutonierul Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc şi a manevrat o antenă, care, la un moment, dat a atins liniile de înaltă tensiune ale CFR. Bărbatul a decedat aproape instantaneu după ce sa electrocutat la 27.000 de volţi. Militarii ştiau că linia respectivă nu era conectată la energie electrică şi astfel au riscat să se urce pe tancuri. Imediat după accident, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj a demarat o anchetă penală. 

”În dosar se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiuniilor de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art 349 al. 1 Cod penal, nerespectarea a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev de art. 350. al 1 Cod penal şi ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal. Urmărirea penală este în desfăşurare, s-au administrat probe, urmând a fi administrate în continuare şi alte probe concludente şi utile cauzei, pentru lămurirea şi stabilirea stării de fapt, a cauzelor şi persoanelor responsabile de producerea accidentului ce face obiectul dosarului penal”, se afirmă într-o comunicare publică a Parchetului Militar Cluj.

Imagine indisponibilă

Sccena tragediei s-a derulat cu repeziciune, ca într-un film pe care nu doreşti să îl vezi niciodată. Patru sistemne (tancuri) de apărare antiaeriană GEPARD au ajuns în 23 noiembrie 2018, în Gara din Alba Iulia, împreună cu personalul militar aferent. Pentru ca tancurile să poată fi descărcate de pe platforme era evident că militarii trebuiau să urce în ele. Distanţa până la linia de înaltă tensiune era foarte mică, de circa 1 metru şi jumătate, motiv pentru care era obligatorie întreruperea furnizării energiei electrice pe linia respectivă. 

Imediat ce au ajuns la Alba Iulia, militarii ar fi solicitat reprezentanţilor Gării să oprească alimentarea cu energie

Imagine indisponibilă

electrică pe această linie, pentru a putea descărca tancurile. Ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc, însă, în realitate. 

Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 ani, din care 11 ani ca militar în Armata României. Era tatăl unei fetiţe de 5 ani. Militar veteran, Alexandru a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012 alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi. Acesta era mecanic conductor pe Sistemul antiaerian GEPARD la Batalionului 3 Apărare Antiaeriană din Turda şi executa vineri o misiune în cadrul detaşamentului destinat debarcării tehnicii militare în gara Alba Iulia pentru a participa la Ceremonia militară de 1 Decembrie. La momentul accidentului, în interiorul tancului se mai găsea un militar, care, din fericire, a scăpat cu viaţă. 

Pe lângă Parchet, au fost iniţiate anchete interne şi de către Divizia 4 Infanterie «Gemina» şi de către compania CFR SA.

Citiţi şi:

 

FOTO Au început lucrările la Transalpina de Apuseni: terasamente pe lotul 1 al drumului de 80 de kilometri

 

Cât costă racordarea la reţeaua de gaze naturale pentru o casă. Documentele solicitate de furnizorul serviciului

 

Harta salariilor în România. Ce lefuri se plătesc în 2020 în fiecare judeţ al ţării

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite