Cazul fagului ciudat din Apuseni, ale cărui frunze cad doar primăvara. Pomul legendar trăieşte de peste 500 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe malul stâng al Arieşului, în amonte de Baia de Arieş, lângă satul Muncelupe drumul spre Cîmpeni, se află un stejar falnic denumit şi ”copacul fermecat”. Frunzele acestuia nu cad decât primăvara, lucru care a determinat apariţia a multe poveşti şi legende. Una dintre acestea susţine că sub stejar s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef.

Dacă treci pe Valea Arieşului într-una din drumeţiile din Apuseni, nu se poate să nu opreşti la Muncelu. Acolo se află unul dintre cei mai măreţi copaci pe care i-ai văzut vreodată.

Odată cu el se pot afla şi legendele care se ascund sub coama sa falnică. În urmă nu cu mulţi ani, pe lângă Arieş şi implicit pe lângă stejar trecea Mocăniţa, care oferea un farmec în plus peisajului din jur. Copacul uriaş se poate observa şi din drumul naţional nr. 75, aflat la aproximativ 1 kilometru în linie dreaptă de dealul unde se află Fagul Împăratului.

Se ajunge lângă acesta parcurgând un drum prin pădure pe o potecă ce este folosită şi astăzi de oamenii locurilor. Coama copacului este de o frumuseţe imperială, nu degeaba este denumit Fagul Împăratului. Bătrânii

image

locului spun că pomul ar avea peste 500 de ani. Prezintă un frunziş frunziş care se usucă, dar rămâne pe arbori în timpul iernii. Frunzele iau toamna o culoare brună-maronie şi rămân pe copac până primăvara şi cad doar când apar noile frunze.

Legenda afirmă că aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef, pentru a negocia un pact, de unde ar proveni şi denumirea de Fag al Împăratului. Legenda nu ar avea, însă, corespondent în realitate, Avram Iancu refuzând să-l întâlnească pe Împăratul Austro-Ungar în 1852, pe când acesta sosise în Ţara Moţilor. 

Varianta oficială a legendei transmisă din generaţie în generaţie sună astfel: ”Se spune că pe la anul 1850, dupa ce marele seism social de la 1848 s-a liniştit, pe Valea Arieşului a venit împăratul de la Viena, vroind să-I liniştească pe moţi şi să se întâlnească cu Avram Iancu. În drum spre Câmpeni, se zice că Împaratu ar fi poposit la umbră falnicului copac. În timp ce se odihnea la umbra deasă, aude un cântec de fluier, pe partea cealaltă a Arieşului. Împăratul întreabă un călător, «cine cântă atât de frumos din fluier?». Călătorul îi spune că e Avram Iancu. Auzind aceasta, împăratul numaidecât îşi trimite pe unul dintre oamenii săi, să-l cheme pe Craiul Moţilor, la o întâlnire cu Măria Sa. Când solul împăratului ajunge la Avram Iancu şi îi spune pentru ce a fost trimis, Iancu îi răspunde:  «Spune-i stăpânului tău, că un nebun cu un mincinos, nu pot stă de vorba!». 

O altă poveste spune că pe aici ar fi trecut un vechi drum care traversa munţii, iar acolo, la “fagul împăratului”, s-ar fi oprit, cu sute de ani în urmă, un călugăr şi el ar fi binecuvântat bucata aceea de pământ, pentru ca după aceea să răsară pomul fermecat. În apropierea fagului se află şi un izvor despre care localnicii susţin că este tămăduitor.

Citiţi şi:

Destinul tragic al generalului Dănilă Papp, militarul care a luptat atât în armata austro-ungară, cât şi în cea română

Legendele movilelor de la Biia: morminte pentru o armată otomană şi comori păzite de flăcări ce ies din pământ

De ce bat clopotele bisericilor catolice în fiecare zi la ora 12. Legătura cu momentul în care Iancu de Hunedoara a salvat lumea creştină de otomani

Cascadoria care i-a impresionat pe americani, realizată cu o Dacia 1300, în 1995, la Alba Iulia. Cum a zburat Lae Dreghici 63 de metri peste două TIR-uri

Controversele tăbliţelor de la Tărtăria, artefacte care ar conţine cel mai vechi scris din lume

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite