Cazul bărbatului de 38 de ani care a murit la spitalul din Alba Iulia după o durere în gât. Ce arată autopsia şi poziţia medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul de 38 de ani care a decedat joi seara, 23 ianuarie 2020, la secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba, a murit în urma unui edem acut laringian (edem glotic). Autopsia realizată sâmbătă a confirmat acest diagnostic. Reprezentanţii unităţii medicale au prezentat filmul evenimentelor.

Medicii spun că protocolul şi procedurile au fost respectate, iar timpii consemnaţi în fişa UPU sunt corecţi, fapt consemnat şi de DSP Alba, care a verificat filmările surprinse pe camerele video. Medicii spun că bărbatul a murit după ce căile aeriene superioare au fost obstrucţionate (blocate), motiv pentru care a intrat în stop respirator.

Cu câteva ore înainte de a se prezenta la UPU, bărbatul şi-ar fi administrat singur un tratament, respectiv ar fi luat Ospamox (amoxicilină). După preluarea acestuia de medicul de gardă şi administrarea tratamentului, adrenalină şi hemisuccinat, starea sa s-a înrăutăţit, fiind transferat pe resuscitare, unde în ciuda eforturilor depuse de medici a decedat.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, pacientul, bărbatul în vârstă de 38 de ani a intrat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) joi, 23 ianuarie, la ora 19:27. În momentul în care pacientul a ajuns, în triaj mai erau patru persoane, dintre care una se înregistra. După aproximativ 2 minute, bărbatul a fost preluat pentru înregistrare. La ora 19:36 i-au fost verificaţi parametrii (saturaţie pulmonară de 97% şi tensiunea în parametri normali), fiind luat spre a fi consultat.

„Din datele consemnate în Fişa UPU cu nr (….) din data de 23.01.2020, reiese faptul că pacientul în vârstă de 38 de ani s-a prezentat în UPU la ora 19:27, ora primului consult medical fiind la 19:36 min (…) După confruntarea cu înregistrările video ale camerelor de supraveghere am constatat că timpii consemnaţi în fişa UPU sunt corecţi (…) este cod verde, iar timpul maxim de aşteptare este de 60 de minute. Au fost respectate prevederile şi procedurile”, se precizează în procesul verbal întocmit de reprezentanţii DSP Alba.

Medicul de gardă, pe resuscitare, Canta Constantin, a explicat că după verificarea parametrilor pacientului i s-a administrat codul verde, conform căruia timpul maxim de aşteptare este de 60 de minute. Cu toate acestea, bărbatul a intrat după circa 15 minute, pe acut, unde medicul de gardă era dr. Popa Carmen.

”La ora 19.54 pacientul se află la urgenţe majore, unde i se administrează tratament, iar pe camerele de supraveghere se observă că alături de el se află cadre medicale cu care comunică. Saturaţia încă este bună, iar după ora 20.00 starea de sănătate i se agravează brusc. Ulterior, în jurul orei 20.25, intră în stop cardio-respirator. 7 cadre medicale se află în jurul său (dintre care 3 medici UPU şi 1 medic ATI), iar unul dintre medici (căruia i se terminase tura la ora 20.00, dar a rămas în continuare) încearcă să îl intubeze. Pacientului i se efectuează traheostomia, iar apoi este resuscitat timp de 60 de minute, rând pe rând, de către medici, însă din păcate fără succes”, a spus medicul Canta, citat de alba24.ro

”A început să se facă tratamentul, adrenalină şi hemisuccinat, pentru suspiciunea de edem glotic (edemul acut laringian) – şoc anafilactic. Pacientul umbla, în şoc nu umblă, are tensiuni prăbuşite, saturaţii mici. La aproximativ 20:25, starea pacientului s-a agravat şi a fost trimis pe resuscitare, unde medicii au început protocoalele. (…) La 21:15 s-a declarat decesul”, a completat medicul Canta Constantin. Conducerea Spitalului Judeţean Alba susţine că se va întruni comisia de analiză a deceselor care să evalueze modul de intervenţie a medicilor de la urgenţă.

Anchetă pentru ucidere din culpă

Poliţiştii din Alba au declanşat, vineri, 24 ianuarie, o anchetă in rem pentru ucidere din culpă în urma unei plângeri formulate de soţia bărbatului care a murit joi seara la Spitalul Judeţean de Urgenţe Alba Iulia, care acuză că acesta a fost ţinut prea mult timp în camera de triaj. Bărbatul era şofer profesionist şi nu ar fi avut până în prezent probleme de sănătate. Potrivit familiei, joi, 23 ianuarie, acesta s-a plâns că îl doare gâtul, motiv pentru care a luat două medicamente, dintre care un antibiotic.

Pentru că durerea nu trecea şi gâtul i se umfla în continuare, în jurul orei 19.00, a mers împreună cu soţia la unitatea de primiri urgenţe a spitalului din Alba Iulia. Soţia acestuia afirmă că ar fi aşteptat în triaj aproape o oră până când un medic a preluat cazul. După mai bine de o oră de la preluarea pacientului, un medic de gardă a venit şi i-a spus femeii că soţul său a decedat. 

Citiţi şi:

 

Cum au relatat spionii CIA ultimul congres al dictatorului Ceauşescu: „Schimbări majore vor urma cu rapiditate, poate însoţite de violenţe“

 

Papa Francisc a numit cel mai tânăr episcop din lume. Este român, a studiat la Blaj şi la Roma şi are 38 de ani

 

Este în România incinerarea o practică a elitelor? Răspunsul oferit de un istoric care studiază fenomenul

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite