Cât de indicată este instalaţia GPL pe maşină. Avantajele şi dezavantajele schimbării tipului de combustibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervorul cu GPL ocupă de obicei un spaţiu destul de mare în portbagaj
Rezervorul cu GPL ocupă de obicei un spaţiu destul de mare în portbagaj

Instalaţiile GPL au devenit o prezenţă cotidiană pe maşinile românilor. Principalul factor care îi determină pe şoferi să recurgă la această variantă este preţul mult mai scăzut al combustibilului, faţă de benzină sau motorină.

Practic, preţul unui litru de GPL este la jumătatea unui litru de benzină. O instalaţie GPL costă în medie 3.000 de lei, iar investiţia se amortizează după aproximativ 10.000 de kilometri parcurşi. Preţul unui litru de GPL este mai reduc cu mai mult decât dublu faţă de cele la benzinei sau motorinei. Media tarifului pentru un litru de GPL este de 2,7 lei, iar un litru de benzină se apropie de 6 lei.

Principalul dezavantaj este scăderea puterii motorului cu 10 - 15%. De asemenea, există mici diferenţe în ceea ce priveşte consumul motorului. De exemplu, dacă înainte maşina consuma 10 litri la suta de kilometri, odată trecută pe GPL, ea va consuma 12 litri la suta de kilometri. Un lucru de ştiut este faptul că instalaţiile GPL de generaţie veche reduc durata de viaţa a motorului. Asta pentru că benzina avea şi rol de ungere, pe când gazul este un combustibil uscat.

De asemenea, spaţiul din portbagaj va fi mult mai restrâns, dar asta depinde de capacitatea rezervorului de GPL pentru care se optează. Pe lângă este nevoie şi de afişarea unui stiker în spatele maşinii pe care scrie GPL. Odata ce apare semnul pe maşină, nu se mai poate intra cu maşinai în parcările subterane. Motivul este uşor de înţeles. În cazul în care presiunea din rezervor creşte, o supapă specială va elibera gazele, iar gazele eliberate în interiroul unei incinte ar putea produce o explozie.

Şoferul acre optează pentru o instalaţie GPL are de făcut câteva demersui până să poată mergi cu maşina. După montarea instalaţiei se va întocmi un dosar care trebuie să cuprindă comanda, certificatul de garanţie şi certificatul de conformitate:

-  se merge la RAR cu următoarele documente: cartea maşinii (original şi copie), carte de identitate (original şi copie), certificatul de înmatriculare al maşinii (original şi copie);

- RAR-ul va efectua testul de emisie noxe, după care va înscrie în cartea maşinii instalatia GPL;

- pentru înscriere în certificatul de înmatriculare auto este nevoie de cartea maşinii (cu instalaţia GPL înscrisă) original şi copie, talonul maşinii (certificatul de înmatriculare) original şi copie, cartea de identitate original şi copie, asigurarea RCA original şi copie, dovada plăţii (chitanţa sau foaie de vărsământ) taxei de eliberare a certificatului de înmatriculare (la BCR sau CEC);

- toate acestea trebuiesc îndosariate, după care dosarul se depune la Poliţie. După o săptamană se va elibera noul certificatul de înmatriculare.

O maşină cu instalaţie GPL, care nu este trecută în talon, poate determina probleme la efecuarea ITP-ului sau la vreun control al celor de la RAR, în trafic. Se poate merge până la ridicarea certificatului de înmatriculare, până la remedierea problemei. 

Citiţi şi:

 

Drama româncei devenite „prizoniera“ fostului soţ în Egipt. Şi-a recuperat, după doi ani, fiica răpită, dar nu poate părăsi ţara africană

 

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, despre biserica bizantină de secol X descoperită la Alba Iulia: Schimbă percepţia noastră asupra acelor vremuri

 

Vâltorile, maşinile de spălat arhaice din satele de munte. Cum funcţionează sistemul folosit de sute de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite