Castelul de la Zlatna, „comoara“ uitată din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul a fost construit după planurile unui arhitect italian
Castelul a fost construit după planurile unui arhitect italian

O veritabilă „comoară“ turistică se pierde pe zi ce trece undeva în Apuseni, la 45 de kilometri de Alba Iulia. Castelul din Zlatna „aşteaptă“ de peste doi ani ani un cumpărător cu bani care să investească în repararea şi redarea clădirii în circuitul public.

Oferta de vânzare a castelului din satul Izvorul Ampoiului, oraşul Zlatna, este de 550.000 de euro (2,3 milioane de lei), fără TVA. Proprietarul clădirii este firma „Team Bau“ SRL Alba Iulia, ce aparţine omului de afaceri italian Livio Nicoldi, care l-a cumpărat în urmă cu patru ani de la Consiliul Judeţean Alba în schimbul a aproximativ 400.000 de lei. Italianul l-a cumpărat pentru a-l transforma în hotel, însă, ulterior, a renunţat la proiect şi l-a pus în vânzare.

Turism de vânătoare

„Am avut mulţi potenţiali cumpărători, dar majoritatea au renunţat pentru că are puţin teren aferent, dar şi din cauza crizei economice. Castelul are 8.800 de metri pătraţi, pe când cumpărătorii doreau o suprafaţă mult mai mare. Se poate însă concesiona în zonă cât teren este nevoie“, a declarat, ieri, Răzvan Hudrea, reprezentantul agenţiei imobiliare care intermediază vânzarea castelului.

Acesta a spus că a existat anul trecut un cumpărător foarte interesat în achiziţionarea proprietăţii, care, până la urmă, a renunţat datorită terenului existent. „Este păcat să rămână în această stare pentru că există un proiect foarte interesant, care este aprobat. Proiectul prevede amenajarea a 23 de apartamente, plus restaurant şi bucătărie la demisol. În zonă există un fond de vânătoare lucru care ar putea reprezenta un avantaj pentru cumpărător“, a completat Răzvan Hudrea. Firma italiană a efectuat în 2009 câteva investiţii pentru a opri distrugerea castelului. A fost schimbat acoperişul, s-au pus instalaţiile de scurgere a apei de ploaie, s-a izolat fundaţia şi s-a compartimentat parţial interiorul.

Repararea castelului este aşteptată şi de reprezentanţii administraţiei locale din Zlatna. „Noi am eliberat autorizaţia de construcţie încă de acum doi ani. Aşteptăm să se facă investiţia şi să vină turişti la castel pentru că este o zonă ideală mai ales pentru turismul de vânătoare“, a spus Silviu Ponoran, primarul oraşului.

Construit de un fost premier

Castelul a fost construit în perioada  1936 – 1939 de Ion Giugurtu, fost premier al României şi fost acţionar la minele de aur din zona Zlatna. După naţionalizarea sa, imobilul a fost folosit ca sediu al unei societăţi miniere, iar din anii ‘50 ca local de şcoală pentru copiii din zonă şi tabără şcolară în timpul verii.

La începutul anilor ‘80, clădirea a fost dată unei unităţi militare. Aici a fost filmat o parte din filmul „Noi, cei din linia întâi“, regizat de Sergiu Nicolaescu în anul 1985. Clădirea a suferit daune importante în urma scenelor de război din film.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite