Castelul de la Sâncrai, vechi de peste 200 de ani, restaurat şi transformat în centru cultural de Consiliul Judeţean Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul din Sâncrai, clădire monument istoric ce aparţine Consiliului Judeţean Alba a fost complet renovat. Monumentul va găzdui pe viitor un aşezământ cultural, sub titulatura “Centrul Cultural Castel Sâncrai”. Lucrările de restaurare au durat trei ani.

Construcţia se întinde pe o suprafaţă de 781,32 metri pătraţi. Potrivit unor surse locale, castelul a fost ridicat în anul 1805, de familia Kemeny şi apoi a ajuns la familia nobiliară Banffy din Transilvania, de la care a trecut la statul român. Castelul este construit sub forma unui plan după model renascentist, simetric perfect faţă de axa de acces, iar faţadele castelului denotă stilul baroc târziu, amestecat cu elemente de art nouveau şi clasicism eclectic. Întreaga alură a castelului este eclectică prin abundenţa decoraţiei şi eterogenitatea volumelor ce diferă ca formă, dimensiuni, poziţie şi importanţă, se arată în raport.

Castelul a avut parte de modificări de-a lungul timpului, iar în perioada 1947 – 2005 a avut destinaţia de centru pentru asistenţă socială. Începând cu anul 2005, castelul a fost dezafectat. Clădirea şi terenul aferent sunt cuprinse în domeniul public al judeţului Alba şi se află în administrarea Consiliului judeţean Alba. În perioada mai 2011 – octombrie 2014 au fost executate lucrări de reabilitare şi restaurare a imobilului.

image

Inţiatorii proiectului susţin că, prin valoarea arhitecturală a clădirii, precum şi calitatea lucrărilor de reabilitare şi restaurare, acest imobil este foarte potrivit pentru organizarea de: evenimente culturale cu rol educativ şi/sau divertisment: festivaluri, concursuri, târguri, seminarii şi altele; expoziţii temporare sau permanente; activităţi de promovare a turismului cultural; alte activităţi cu specific cultural.

Astfel, destinaţia imobilului va fi cea de aşezământ cultural ”Centrul Cultural Castel Sâncrai” care va funcţiona pe baza unui regulament de organizare şi funcţionare aprobat prin hotărâre de Consiliu Judeţean. Potrivit reprezentanţilor CJ Alba, valoarea totală a investiţiei este de 4,16 milioane lei, din care 1,31 milioane lei reprezintă finanţare din fonduri europene.

FOTO Tren turistic de epocă între Zlatna şi Alba Iulia cu trei vagoane şi o locomotivă veche de 100 de ani

FOTO VIDEO Cojocăritul, o meserie pe cale de dispariţie în Apuseni. Traian Ursaleş, ultimul meşter care-i îmbracă pe ciobani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite