Case tradiţionale vechi din Rimetea şi Roşia Montană, renovate prin PNRR cu aproape 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt case tradiţionale vor fi renovate în comuan Rimetea. Foto: primariarimetea.ro
Opt case tradiţionale vor fi renovate în comuan Rimetea. Foto: primariarimetea.ro

Autorităţile din Alba au iniţiat primele demersuri pentru aplicarea proiectului iniţiat de Guvern şi finanţat din PNRR denumit ”Ruta satelor cu arhitectură tradiţională”.

În cadrul acestuia, un număr de 16 locuinţe vechi din comunele Roşia Montană şi Rimetea, respectiv câte opt din fiecare localitate, vor fi restaurate după modele tradiţionale locale. La Rimetea, de exemplu, casele renovate vor avea obligatoriu culoarea albă, la fel ca majoritatea locuinţelor din sat.

La Roşia Montană, va fi folosit din plin lemnul, având în vedere specificul locului. Construcţiile sunt alese în funcţie de criterii stricte şi, după renovare, proprietarii nu au voie timp de zece ani să le vândă ori să le transforme în pensiuni şi vor trebui să lase turiştii să le filmeze sau fotografieze.

Fiecare locuinţă va beneficia de o sumă gratuită în valoare de 60.000 de euro. Prin urmare, judeţul Alba are alocată suma de 960.000 de euro prin intermediul acestuia proiect derulat la nivel naţional. În toată ţară, 150 de case vor fi restaurate din 20 de sate cu arhitectură tradiţională, bugetul alocat fiind de 9 milioane de euro. 

Casele sunt alese prin intermediul autorităţilor locale, care au un rol important în tot procesul de obţinere şi cheltuire a banilor. Fiecare gospodărie este analizată de o echipă de specialişti, care se ghidează după valoarea istorică, arhitecturală, artistică, dar şi starea de conservare a clădirii.

Primăriile au primit apoi un ghid cu reguli pe care proprietarii trebuie să le respecte. Sunt interzise utilizarea unor materiale de cnstrucţii care să iasă din specificul tradiţional local. Primăriile din Roşia Montană şi Rimetea urmează să organizeze licitaţii de lucrări, sub supervizarea unei comisii judeţene din care fac parte arhitectul-şef şi reprezentanţi locali ai muzeelor etnografice şi direcţiilor de cultură.

În afară de cele două comune din Alba, prin proiect vor fi restaurate case tradiţionale din Prejmer (Braşov), Izvorul Crişului (Cluj), Ozun (Covasna), Atid şi Ciucsângeorgiu (Harghita), Leleşe şi Bunilă (Hunedoara), Saschiz (Mureş), Biertan şi Arpaşu de Jos (Sibiu), Ciocăneşti şi Brodina (Suceava), Cerna şi Peceneaga (Tulcea).

Vă mai recomandăm: 

Satul din Munţii Sebeşului unde toţi locuitorii cresc animale. Tinerii au renunţat să mai plece în străinătate

Victoria în instanţă a unei şoferiţe sancţionate pe nedrept de Poliţie. Cum a fost intimidată de poliţişti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite