Casă veche de 170 de ani din Apuseni, restaurată cu banii Prinţului Charles al Marii Britanii FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de la Zlatna are o vechime de 170 de ani. Foto: Ambulanta pentru Monumente
Casa de la Zlatna are o vechime de 170 de ani. Foto: Ambulanta pentru Monumente

Echipa „Ambulanţa pentru Monumente” se află în aceste zile în judeţul Alba, unde va restaura în perioada următoare o casă construită în 1849, aflată într-o zonă izolată de lângă Zlatna.

Casa „Citeră” este o casă amplasată la nord-este de oraşul Zlatna într-o zonă izolată, sub Masivul Dâmbău. Este o casă specifică arhitecturii vernaculare a satelor risipite pe înălţimi, cum sunt cele din această zonă. 

Casa, pe lângă arhitectura simplă şi patina materialelor locale din care este construită are o inscriptie cu datarea momentului construcţiei – 1849 , rar întâlnită în arhitectura civilă rurală.

Învelitoarea clădirii, în momentul de faţă este din elemente ceramice de factură industrială care nu corespund perioadei de construcţie a clădirii dar nici cu materialele întâlnite local.

Pentru a reduce degradările din infiltraţii cât şi cele datorate încărcării învelitorii actuale, se va îndepărta învelitoarea din elemente ceramice de factura industrială, se va intervenii asupra structurii şarpantei, se vor înlocui laţii şi se va pune o învelitoare de şindrilă specifică zonei.

casa restaurare apuseni

În acelaşi timp se va completa o parte a elementelor structurale degradate: căpriori, cosoroabe, coarde, bârne ale pereţilor şi se va interveni la sistemul de drenaj perimetral al clădirii. Documentaţia de clasare în LMI a acestei clădiri este în curs de realizare.

Casa „Citeră” este cel de-al treilea monument de patrimoniu din judeţul Alba care urmează să fie „salvat” de către echipa „Ambulanţa pentru Monumente”, după casa de lemn acoperită cu paie din satul Cib, comuna Almaşu Mare şi Biserica din Deal – Gârbova de Sus.

casa restaurare apuseni

Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente” îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător.

Prin intermediul proiectului se realizează punerea în siguranţă a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meşterilor şi al comunitaţilor locale sub stricta supraveghere şi îndrumare a specialiştilor din domeniul conservării şi restaurării monumentelor istorice a fost răspunsul la lipsa de reacţie a comunităţilor, a ministerului de resort şi a autorităţilor în faţa ameninţărilor de distrugere accelerată a patrimoniului.

Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcţie necesare, „Ambulanţa pentru monumente”, a cărei principal susţinător este Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, acţionează pentru punerea în siguranţă a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Biroul S al Securităţii, cerberul din oficiile poştale care controla scrisorile românilor în timpul regimului comunist

Electrica Furnizare, amendată de OPC pentru practici înşelătoare. Tarife ascunse în contractele cu clienţii

Flagrant pentru droguri cu ciuperci Champignon. Cum au prins poliţiştii de la BCCO trei consumatori de stupefiante

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite