Casa triunghiulară de la Alba Iulia, cea mai frumoasă din Transilvania. Cum arată locuinţa care se pierde în peisaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O casă din Alba Iulia este considerată de specialişti una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Casa triunghiulară ”3T” proiectată de arhitectul Sorin Magda surprinde prin originalitatea formei sale. Proiectul a câştigat locul doi la ”Bienala de Arhitectură”, concurs desfăşurat la Cluj-Napoca, la categoria ”arhitectura locuinţei”.

Casa a fost construită la marginea oraşului Alba Iulia pe un teren cu stejari, amplasat în imediata apropiere a pădurii de pe dealul Mamut. Tocmai faptul că pe acest teren existau stejari şi proprietarul a dorit să-i păstreze a determinat forma actuală a locuinţei. ”Existau doi stejari în zona în care urma să fie construită şi ideea a fost să facem casa ca să ne încadrăm exact între stejari. Atunci i-am propus o variantă de casă triunghiulară, care şi pentru noi a fost ceva inedit. Am făcut un pic de compromis între arhitectură şi partea practică, multe camere au ieşit triunghiulare şi a fost mai greu de mobilat, dar compromisul până la urmă s-a dovedit a fi câştigător”, afirmă arhitectul Sorin Magda.

Principala caracteristică a locuinţei este faptul că se pierde în peisajul înconjurător. ”Acesta a fost şi scopul principal şi am reuşit să îl realizăm, să o pierdem efectiv în spaţiul respectiv. Dacă o luăm de acolo şi o mutăm 50 de metri nu se mai potriveşte deloc”, spune arhitectul din Alba Iulia. 

image

Casa are o suprafaţă desfăşurată de 395 metri pătraţi. La parter se află spaţiile de zi cu o zonă de living care are o privelişte deosebită asupra oraşului. La etaj sunt dormitoarele, partea privată. ”Este o casă aproape pasivă. Nu am încercat să o certificăm, poate ar fi şi asta o variantă, mai ales că are trei faţade iar căldura se scurge cel mai mult în dreptul faţadelor. Minimalizând suprafaţa exterioară s-ar putea să ne apropiem de o casă pasivă”, precizează Sorin Magda. Conceptul de casă pasivă defineşte construcţia care are nevoie de un necesar minim de energie pentru a fi încălzită. 

”Este un proiect la care visează fiecare arhitect. Şi la mobilierul interior am mers cu ultimele materiale în domeniu. Beneficiarul nu s-a grăbit. A înţeles că e nevoie de timp ca să se realizeze toate. Pentru curtea interioară am vrut să propunem o amenjare peisagisică, dar până la urmă am rămas la varianta cu gazon pe întreaga suprafaţă”, a mai spus arhitectul din Alba Iulia. Locuinţa a fost finalizată în 2015, după şase ani de la momentul obţinerii autorizaţiei de construire. Aparţine unui om de afaceri din Alba Iulia care a cheltuit circa 1 milion de euro pentru întregul proiect.

casa alba iulia

Casa triungiulară a fost prezentată în concursurile organizate de către Ordinul Arhitecţilor. La ”Bienala de Arhitectură” de la Cluj-Napoca, din 2015, proiectul a obţinut locul doi, după un proiect de locuinţe cuplate din Bucureşti. Juriul a fost format din arhitecţi din România şi alte şase ţări (Elveţia, Australia, Marea Britanie, Ungaria, Norvegia şi Italia). ”Credem că este cea mai frumoasă casă din Transilvania, având în vedere premiul primit la bienala arhitecţilor de la Cluj-Napoca”, a mai precizat arhitectul. 

image

Sorin Magda este autorul şi a altor proiecte îndrăzneţe. Unul dintre acestea este ”domul geodezic”, construit de Marius Moga senior, tatăl cunoscutului compozitor Marius Moga. Casa geodezică este din lemn, are 170 mp, a costat doar puţin mai mult decât un apartament cu trei camere şi are un certificat energetic de tip A. 

Citiţi şi:

Ghid de front în limba română tipărit la Roma în 1918. Care erau regulile stricte în Armata Română în urmă cu un secol

Teren gratuit de la primărie. Ce trebuie să facă tinerii până la 35 de ani pentru a putea să îşi construiască o casă  

Cum se formează curcubeul. Care sunt semnificaţiile biblice şi ştiinţifice ale fenomenului meteorologic  

Românul care trăieşte în munţi şi fabrică arme ca pe vremea dacilor. S-a retras şi lucrează în ultimul refugiu al lui Decebal  

Comuna în care există o comoară, dar nu sunt bani pentru angajarea de secretar, contabil şi viceprimar  

Culisele unei nunţi romane de acum 2.000 de ani, în anticul Apulum. Ritualul ciudat, cu fierea scoasă dintr-un porc

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite