Carte de condolenţe la Sala Unirii din Alba Iulia în memoria Regelui Mihai. Primarul Mircea Hava: ”Regele a plecat doar «fizic» dintre noi”

Carte de condolenţe la Sala Unirii din Alba Iulia în memoria Regelui Mihai. Primarul Mircea Hava: ”Regele a plecat doar «fizic» dintre noi”

Primarul Mircea Hava a semnat în cartea de condoleanţe

O carte de condoleanţe a fost deschisă, joi, la Sala Unirii din Alba Iulia, în memoria Regelui Mihai. În aceasta pot scrie până în data de 16 decembrie toţi cei care vor să-şi ia rămas bun. Ulterior, cartea va fi înmânată Casei Regale în semn de omagiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cartea de condoleanţe deschisă la Alba Iulia este îmbrăcată în catifea, iar pe ea este scrisă data în care a murit Regele Mihai, 5 decembrie. Deasupra ei se află o fotografie a Majestăţii Sale, iar în părţile laterale sunt puse flori, lumânări şi un drapel cu însemnele regalităţii. Cartea de condoleanţe a fost deschisă, joi, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, care au ţinut un moment de reculegere. Primul care a scris în ea a fost primarul din Alba Iulia, Mircea Hava. Acesta a spus, presei, la finalul evenimentului, că Regele Mihai a plecat doar ”fizic” dintre noi.
 
”Majestatea sa nu mai este, a plecat, dar a plecat fizic pentru că spiritul lui şi ceea ce a făcut pentru România rămâne. Noi, cei din Alba Iulia, şi toţi din România suntem recunoscători. Maiestate, veţi rămâne mereu în sufletul şi în inima noastră, ca un om care s-a bătut pentru România, care a făcut lucruri deosebite pentru România”, a spus Mircea Hava.

 
Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu a spus că Regele Mihai a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului şi cel de ”Mare Voievod de Alba Iulia”. ”Alba Iulia a însemnat foarte mult pentru regalitatea României pentru că aici, la Alba Iulia, s-a Încoronat primul Rege al României Mari (n.r. Regele Ferdinand), a ales Alba Iulia ca simbol al Unităţii Naţionale, pe lângă faptul că la 1 Decembrie 1918 românii din Ardeal au hotărât Unirea. Aici a fost şi prima Capitală a tuturor ţărilor româneşti în vremea lui Mihai Viteazu. Majestatea sa după prima domnie a şi primit titlul onorific de Voievod de Alba Iulia şi aici în Sala Unirii a fost făcut şi cetăţean de onoare. Trebuie să menţionez că toţi Regii României Mari au păşit în această sală”, a spus Rustoiu.

 
Cei care doresc să scrie în cartea de condoleanţe o pot face până în 16 decembrie, zi în care va fi înmormântat Regele, iar apoi va fi trimisă Casei Regale în semn de omagiu din partea judeţului. Sala Unirii este deschisă de marţi până duminică între orele 10.00 şi 17.00.
citeste totul despre: