Care sunt bolile cronice de care suferă elevii din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcolile din patru oraşe din Alba nu au medici şcolari/Foto Adevărul
Şcolile din patru oraşe din Alba nu au medici şcolari/Foto Adevărul

Hrana de tip fast-food, ghiozdanul prea greu, băncile şi scaunele inadecvate vârstei, timpul prea lung petrecut in fata calculatorului, lipsa medicilor specialişti din anumite zone ale judetului, ne imbolnavesc copiii. Cel putin asta rezultă din datele furnizate de medicii scolari si de cei de familie din judeţul Alba.

Situaţia centralizată de Direcţia de Sănătate Publică Alba este realizată pe două paliere: aprecierea nivelului de dezvoltare fizică, respectiv starea de sănătate a şcolarilor.

Medicii şcolari, respectiv cei de familie(au atribuţii unde nu există medici şcolari) au examinat un număr de 11.767 de elevi. Rezultatele finale arată că în şcolile rurarle au fost depistaţi 305 elevi au greutatea peste cea normală vârstei, iar 124 sub cea standard. Lucrurile sunt mai alarmante la oraş. Medicii au stabilit că au probleme cu greutatea un număr de 1.373. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt absolvenţi de liceu, 652.

„Factorii responsabili de această situaţie existentă în rândul şcolarilor sunt alimentaţia nesănătoasă-fast-food, excesul de mezeluri, produse de patiserie, dulciuri, băuturi carbogazoase, porţiile alimentare prea mari, lipsa activităţilor fizice din programul extraşcolar al elevilor “, apreciază Olimpia Candrea, coordonator Program „Evaluarea şi promovarea stării de sănătate“ în judeţul Alba. Medicul ne oferă şi soluţii:educarea părinţilor, stabilirea unui program echilibrat de activităţi, care să fie urmărit de părinte, supravegherea activităţilor zilnice ale copilului, alternanţa activităţilor statice cu cele fizice.

Obezitate, tulburări de vedere, deformări ale coloanei  şi polipi
Când vine vorba de bolile cronice depistate de medici în rândul elevilor, în capul listei este obezitatea. Grav este că afecţiunea nu a apărut din cauze endocrine, ci din cauza alimentaţiei de tip fast-food. Datele arată că medicii şcolari şi cei de familie au depistat anul trecut 2.062 de cazuri în şcolile din Alba, în scădere faţă de anul 2009, când erau  2.943 de cazuri.La ţară cele mai multe cazuri au fost descoperite în rândul elevilor de şcoală primară şi gimnaziu, iar la oraş predomină la absolvenţii de gimnaziu, respectiv de liceu.

O altă afecţiune cronică frecventă depistată de medici în rândul elevilor sunt viciile de refracţie(n.r. tulburări de vedere). Medicii din Alba au descoperit 424 cazuri, faţă de 249, în urmă cu cinci ani.

Un număr de 337 de şcolari au deformări câştigate ale coloanei vertebrale. În 2009, erau doar 132 de elevi cu această afecţiune. Responsabile de această situaţie sunt ghiozdanele prea grele, băncile şi scaunele inadecvate vârstei, dar şi poziţiile vicioase la scris şi citit. Alţi 321 de şcolari au afecţiuni cronice ale amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide(n.r-polipi), în scădere faţă de 2009, când erau 358 de cazuri.

„Când vine vorba de obezitate de natură nonendocrină, cauza este legată de alimentaţia nesănătoasă. În cazul viciilor de refracţie şi a afecţiunilor cronice ale amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide, nu sunt puţine cazurile în care părinţii acestor elevi ocolesc medicul de familie. Nu poate fi neglijat nici faptul că în anumite zone ale judeţului nu există medici specialişti în O.R.L. şi Oftalmolologie. Din punctul meu de vedere se impune continuarea programelor de educaţie pentru sănătate şi efectuarea controalelor preventive“, explică medicul Olimpia Candrea.

Şcolile din patru oraşe din Alba, fără medici şcolari
Trebuie subliniat şi faptul că nu toate şcolile din judeţ au medici şcolari. În Alba Iulia activează 10 medici şcolari. Elevii din Sebeş sunt monitorizaţi de 3 medici, iar cei din Aiud şi Blaj de câte doi. În zona Ocna Mureş există un singur medic şcolar. În celelalte patru oraşe din judeţ, Cugir,  Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş, nu există niciun medic şcolar. În aceste cazuri, şcolarii sunt în atenţia medicilor de familie.

Potrivit normelor Ministerului Sănătăţii,  un medic şcolar ar trebui să aibă repartizaţi cel mult 1.500 de elevi, pentru care să  ofere asistenţă medicală şi prim ajutor, să efectueze triajul epidemiologic, să realizeze vaccinările obligatorii şi să elibereze trimiteri la medicii specialişti, în cazul în care problemele de sănătate ale elevilor le depăşesc competenţa. Nu în ultimul rând, cei care au în subordine grădiniţele cu program prelungit trebuie să se ocupe şi de întocmirea meniului zilnic şi verificare alimentelor şi a blocului alimentar.

Educaţie pentru sănătate
Coordonatorul  Programului  „Evaluarea şi promovarea stării de sănătate“ din cadrul DSP Alba susţine că, periodic, au loc întâlniri de lucru cu medicii şcolari pentru punerea în practică a unor programe de educaţie pentru sănătate, în scopul promovării unui stil de viaţă sănătos. La nivelul şcolilor sunt organizate echipe formate din medic şcolar, psiholog/consilier educativ, educator/învăţător. „Echipele  sunt responsabile de punerea în practică a unor activităţi prin care sunt promovate sportul, importanţa igienei, sunt prevenite bolile transmisibile, consumul de alcool şi tutun. În acest sens, sunt organizate concursuri sportive, expoziţii, marşuri, jocuri, toate adaptate pe grupe de vârstă“, încheie medicul Olimpia Candrea. (Articol scris de NICU NEAG


 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite