Candidatul USR la funcţia de subprefect de Alba, absolvent al unei „fabrici de diplome“. A fost poliţist şi are pensie specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Rascovici este fost politist pensionat cu pensie specială la vârsta de 49 de ani
Viorel Rascovici este fost politist pensionat cu pensie specială la vârsta de 49 de ani

Propunerea USR Alba pentru una dintre cele două funcţii de subprefect al judeţului este Viorel Rascovici, fost poliţist şi fost şef al Postului de Poliţie din comuna Cergău.

Potrivit CV-ului acestuia, devenit public după ce şi-a oficializat candidatura, Rascovici este absolvent la fără frecvenţă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Internaţionale deschise Tehnoeconomia Europeană - Academia de Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană. 

Timp de mulţi ani, această universitatea privată a fost considerată o ”fabrică de diplome false”, iar rectorul acesteia a fost cercetat în mai multe dosare penale, fiind chiar şi reţinut la un moment dat pentru înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii, dar, în final, a scăpat de toate anchetele. Instituţia nu a obţinut niciodată autorizaţie de la Ministerul Educaţiei Naţionale, dar, timp de apoape 30 de ani, a eliberat zeci de mii de diplome. Pe site-ul ministerului, Universitatea Internaţională deschisă Tehnoeconomia Europeană nu apare în lista celor acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. 

Viorel Rascovici (51 ani) a absolvit această universitate în martie 2005. Acesta susţine că la momentul respectiv, funcţiona în baza unei autorizaţii definitive şi executorii emise de o instanţă de judecată în 1991. ”Ordonanţa nr. 75 cu privire la calitatea învăţămâtului superior a apărut în iulie 2005, după patru luni de la momentul la care am absolvit. Principiul de drept este că legea nu este retroactivă. Am urmat Facultatea de Drept timp de cinci ani la fără frecvenţă, după care m-a înscris la Universitatea Babeş-Bolyai la un curs postuniversitar de două semestre”, spune Viorel Rascovici. 

Închisă în 2003 de ANPC

În 2003 a fost închisă în urma unui control al Agenţiei pentru protecţia Consumatorului. Reprezentanţii universităţii au contestat decizia în instanţă, iar în 2004 au pierdut procesul printr-o decizie a Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti. Cu toate acestea, universitatea a continuat să funcţioneze, iar autorităţile pentru protecţia consumatorului au emis la vremea respectivă un comunicat de presă în care cereau celorlalte instituţii ale statului să se ocupe de caz. Imediat după apariţia ordonanţei nr. 75/2005, a izbucnit un alte mare scandal public în care a fost implicată această universitate privată. Autorităţile au încercat să o închidă, dar nu au reuşit.

În 2012 a existat o nouă încercare a statului de a închide aşa-zisa instituţie de învăţământ superior, dar nici această încercare nu a reuşit. În 2015, Guvernul Ponta a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost legalizate zeci de mii de diplome emise universităţi care nu erau acreditate sau autorizate provizoriu. Presiunile au venit în special din partea absolvenţilor de la Universitatea ”Spiru Haret”, dar legea s-a aplicat şi altor societăţi private care funcţionau în afara cadrului legal. Potrivit ordonanţei, au avut dreptul să beneficieze de diplome recunoscute de stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi înainte de începerea anului universitar 2011-2012.

Explicaţiile fostului poliţist

La Universitatea Babeş-Bolyai, Rascovici a urmat un curs posuniversitar de psihologie universitară, la care s-a înscris imediat după absolvirea facultăţii de drept. Acesta susţine, de asemenea, că începând cu luna aprilie 2005 a beneficiat de sporul salarial pentru agenţii de poliţie absolvenţi de studii superioare. ”Când mi-am depus dosarul la Babeş-Bolyai, universitatea pe care am absolvit-o exista în baza de date altfel nu m-aş fi putut înscrie. De asemenea, nu aş fi primit sportul pentru studii superioare dacă diplomea mea nu era legală”, a completat cel care este propus de USR Alba pentru funcţia de subprefect al judeţului. Cu alte cuvinte, Viorel Rascovici susţine că atâta timp cât două instituţii ale statului au emis decizii pe baza diplomei sale, nu pot exista probleme din acest punct de vedere. Acesta a fost în perioada 2004 – decembrie 2016 şef al Postului de Poliţie Cergău. S-a pensionat în 2018, iar ca post politic ocupă o funcţie de consilier local USR în aceeaşi comună.

Universitatea Internaţională deschisă Tehnoeconomia Europeană funcţionează şi în prezent şi afişează pe site un text din care ar rezulta că este acreditată de Comisia pentru Evauarea şi Asigurarea Calităţii, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aşa-zisei universităţi şi care s-a înfiinţat ”pe baza propunerilor făcute de cadrele didactice, studenţi şi personalul administrativ”. În realitate, acreditarea instituţiilor de învăţământ superior se face prin hotărâre de Guvern, cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale, la propunerea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Citeşte şi:

Cum a scăpat un fost primar să plătească 147.000 de lei, bani pe care i-a cheltuit pe chefuri şi lucrări ilegale

Comuna care îşi trage numele de la vieţuitoare de apă. Curiozităţi şi legende din Apuseni FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite