Campania agricolă de iarnă. Fermierii din Alba au recoltat porumbul lăsat în câmp să se usuce peste iarnă

Campania agricolă de iarnă. Fermierii din Alba au recoltat porumbul lăsat în câmp să se usuce peste iarnă

Combină iarna în lanul de porumb

Fermieri din Alba au finalizat aşa-zisa ”campanie agricolă de iarnă”. Au recoltat de pe câmp porumbul lăsat intenţionat pentru a economisi bani cu uscarea şi depozitarea.

Ştiri pe aceeaşi temă

La sfârşitul lunii ianuarie 2019, în mai multe zone din Transilvania au putut fi văzute combine pe câmp în lanuri de porumb uscat. Mulţi fermieri preferă să recolteze porumbul în această perioadă a anului pentru că le aduce o serie de avantaje atât din punct de vedere fiannciar cât şi al calităţii produsului finit.

Recolta nu mai trebuie transportată în hambare şi în acest fel costurile de depozitare sunt mai mici datorită economiilor cu uscatul şi depozitatul cerealelor. Fermierii susţin că porumbul recoltat iarna este foarte uscat şi este mâncat mult mai bine de către animale. 
 
Cele mai întinse zone cu porumb recoltat iarna sunt pe teritoriul comunelor Mihalţ, Crăciunelu de Jos şi Bucerdea Grânoasă. Nu a contat faptul că afară temperaturile au fost negative. Fermierii s-au urcat la volanul combinelor şi au adunat recolta de pe zecile de hectare cultivate. ”Câştigăm un 20-25% direct din câmp, fără costuri de uscare. Umiditatea este mult mai mică faţă de cea din toamnă. Clienţii plătesc şi 55 - 60 de bani pe kilogram, faţă de 40 în toamnă, numai să primească porumb de cea mai bună calitate. Nu rămâne nimic nevândut”, spune femierul Gheorghe Anghel din Mihalţ.
 
 
Dacă în toamnă, umiditatea boabelor de porumb (extrem de importantă la stabilirea preţului de achiziţie) era în jur de 20-22, acum, după ce s-a făcut uscarea naturală, pe cocean, în aer liber, acest indicator a ajuns undeva la 18-19 la sută. Chiar dacă afară au fost temperaturi negative, bobul de porumb nu a fost deloc afectat.
 
De asemenea, fermierii economisesc sume importante de bani şi cu depozitarea cerealelor. Economia este de circa 10 bani la un kilogram, ceea ce însemană o sume importante de bani pentru cei care recoltează cantităţi de oridinul sutelor de tone. “E foarte uscat, natural, e cea mai bună metodă, faţă de uscător. Îl mănâncă animalele de 10 ori mai bine, e ca aurul, galben şi uscat natural”, a declarat un alt fermier.
 
Datele de la Eurostat arată că recolta totală de cereale în 2018 a fost de peste 31,8 mil. tone, iar cele 18,9 mil. de tone de porumb raportate de fermierii români valorează aproape 3 miliarde de euro. Cei mai mari cultivatori de porumb din România au contribuit semnificativ ca ţara noastră să ocupe, cu producţiile de anul trecut, locul 1 în Uniunea Europeană la această cultură agricolă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările